Skocz do zawartości

Komunikacja telefony rozmowy koszty

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zachęcić was do rozmowy o sposobach na komunikację i tanią komunikację będąc w Polsce ale też na zagranicznych wyjazdach. Czy korzystasz zwyczajnie z taryfy twojego polskiego operatora, czy masz jakieś inne sposoby na to by sobie poradzić z ograniczeniami które wynikają ze zmiany miejsca przebywania. 

Dla przykładu podam moje techniczne możliwości.

Ze sobą zawsze zabieram dwa telefony dzięki którym mogę być w kontakcie z ludźmi po obu stronach granicy. 

Za utrzymanie dwóch planów taryfowych w systemie prepaid, płacę odpowiednio 25 i 20 zł. Jeden z nich daje mi możliwość korzystania z internetu 1,8 GB, rozmów nie ograniczonych na telefony w Polsce i jak jestem w DE to na niemcy.

Oczywiście mogę też dzwonić przez aplikację internetową ale traktuję ją jako komunikator z ważnymi dla mnie rozmówcami :)

A jak to jest u ciebie ?

A ja bulę ,,co mi dodatkowo naliczą,,jak jestem w domu to korzystam z Wifi i jest ok! ale jak ruszę tyłek w De to sobie włączam swój Pl internet ,,zawsze ten kontakt ze swiatem mam,,też mi proponowali drugi tel, ale nie chcę żadnych więcej,,laptop za to musi być,,nieraz dzwonie prosto z mostu do Pl ,,naliczają i się trochę uzbiera ,,ale nischt zu tragisch,,,korzystam często z Whats App,,,

Mam 2 telefony ale korzystam tylko z polskiej karty . Nawet jak wyczerpię darmowy roaming , to koszty połączenia i tak są niewielkie . Będąc w pracy przeważnie łączę się przez Whatsapp . 

Na niemieckie numery również dzwonię z polskiego telefonu . Skoro mam darmowe połączenia , to korzystam z tego :d

Mam telefon dual sim (na dwie karty- polską i niemiecką).

Na polskie numery dzwonię z polskiego. Niemiecki służy mi praktycznie do odbierania tel od zaprzyjaźnionych Niemców, którzy mają darmowe rozmowy i możemy sobie pogadać.

Po aktywowaniu tanich rozmów z Lycamobile dzwonię na polskie stacjonarne z niemieckiej komórki za grosze.

A w większości whatsapp,messenger

Godzinę temu, oferownik napisał:

No to moje koszty komórki używanej w Niemczech i w Polsce to 20 żł, przepraszam 19,90 bo tyle dokładnie kosztuje mnie uruchomienie pakietu. Obawiam się że nie ma nic lepszego na polskim rynku, 

Póki co korzystam z polskiej karty prepaid pakiet za 25 pln/30 dni rozmowy i sms bez ograniczeń + internet do tego 100 min w roamingu w UE i 1,5 GB internetu, po wyczerpaniu limitu groszowe sprawy. Ale grosz do grosza i się zbiera. Doza tym watsapp, gdy połączona jestem z wifi. Chętnie skorzystałabym z dodatkowego planu taryfowego, bo mamtelefon z  dualsim, ale nie znalazłam jeszcze tak ciekawej oferty, jak Twoja. Może podzielisz się z nami, który to  operator i jaki pakiet umożliwia swobodne dzwonienie w DE?

56 minut temu, zuziam napisał:

Póki co korzystam z polskiej karty prepaid pakiet za 25 pln/30 dni rozmowy i sms bez ograniczeń + internet do tego 100 min w roamingu w UE i 1,5 GB internetu, po wyczerpaniu limitu groszowe sprawy. Ale grosz do grosza i się zbiera. Doza tym watsapp, gdy połączona jestem z wifi. Chętnie skorzystałabym z dodatkowego planu taryfowego, bo mamtelefon z  dualsim, ale nie znalazłam jeszcze tak ciekawej oferty, jak Twoja. Może podzielisz się z nami, który to  operator i jaki pakiet umożliwia swobodne dzwonienie w DE?

Myślę że najpierw zapytam operatora czy za polecenie jego niewątpliwie dobrej oferty najwyższej za 19,90 będę miał chociaż jakiś rabacik. Oni mają też opcje za 15 zł i za 9 wszystkie na 31 dni. Ale po co komu rozumieć dodatkowe propozycje skoro można korzystać bez ograniczeń.