Skocz do zawartości

  • Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Usługi gastronomiczne - Raport Inspekcji Handlowej


Gość Justyna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Justyna

Jesz na mieście? Smacznego! Wiem, wiem, nie zawsze się nie da. 

Wszystkie 16 inspektoratów Inspekcji Handlowej w 2024 r. skontrolowało rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen w 626 lokalach gastronomicznych działających w systemie otwartym, oferujących dania na miejscu i na wynos – małe lokale gastronomiczne, restauracje, lokale typu fast food, bary mleczne, smażalnie ryb.

Inspekcja Handlowa każdego roku przeprowadza kontrole w placówkach gastronomicznych – zarówno planowe, jak i doraźne, wynikające np. z sygnałów z rynku. W ramach kontroli sprawdziliśmy, czy przedsiębiorcy: rzetelnie obsługują konsumentów, prawidłowo uwidaczniają ceny, używają legalizowanych wag, pobierają opłaty za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, zamieszczają wymagane informacje o szkodliwości spożywania napojów alkoholowych i zakazie palenia wyrobów tytoniowych.

Nieprzestrzeganie przepisów o uwidacznianiu cen wykryliśmy w 354 przypadkach – 56,5% skontrolowanych lokali:

  • brak informacji o gramaturze/ilości potrawy lub napoju w cenniku/menu,
  • brak cennika/menu,
  • różnica na niekorzyść konsumenta między ceną uwidocznioną przy towarze lub w menu a pobraną w kasie. Stosowanie nielegalizowanych przyrządów pomiarowych stwierdziliśmy w 143 miejscach – 22,8% skontrolowanych lokali.

Przedsiębiorcy używali przyrządów pomiarowych bez aktualnych cech legalizacji lub odmierzali porcje tzw. wagami domowymi – niepodlegającymi prawnej kontroli metrologicznej, które nie mogą być używane do odważania porcji.

Nierzetelną obsługę konsumentów stwierdziliśmy w 110 przypadkach – 17% skontrolowanych lokali. Nieprawidłowości te dotyczyły głównie wydania za małej porcji w stosunku do deklarowanej w menu, przykłady:

  • 156 g mniej frytek – 8,32 zł na niekorzyść klienta,
  • 65 g mniej sałatki cezar z kurczakiem – 7,96 zł na niekorzyść klienta,
  • masa burgera mniejsza o 78 g.

Użycie do przygotowania dania innego składnika niż wymieniony w menu stwierdziliśmy w 65 na 614 przypadków – 10,6% skontrolowanych lokali. Najczęściej podmieniano produkt objęty ochroną jako chroniona nazwa pochodzenia – było tak w 35 przypadkach, przykłady:

  • ser feta – ser typu feta, np. „Favita”,
  • oscypek – rolada ustrzycka lub inny ser wędzony,
  • parmezan – tańsze sery dojrzewające,
  • szynka parmeńska – inne rodzaje szynki dojrzewającej,
  • sok porzeczkowy czy ananasowy – nektar lub napój z tych owoców,
  • śmietana – miks tłuszczowy,
  • filet z soli – filet z limandy żółtopłetwej,
  • wołowina – drobno rozdrobiony, mrożony wyrób wołowo-drobiowy.

Wystąpienia pokontrolne do właścicieli placówek nakazujące podjęcie działań zmierzających do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

163 decyzje o karach na łączną kwotę 177 750 zł w związku z nieprawidłową informacją o cenach.

110 mandatów karnych na łączną kwotę 17 700 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń i 55 wniosków do sądów rejonowych o ukaranie sprawców wykroczeń.

Informacje o nieprawidłowościach przekazane zgodnie z właściwościami – 23 do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 16 do urzędów miar, 4 do Państwowej Inspekcji Sanitarnej; 2 do organów wydających zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.

23 sprawy (dotyczące np. win bez akcyzy) przekazane Krajowej Administracji Skarbowej.

4 zawiadomienia do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w związku z naruszeniem przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości.

Lokale gastronomiczne

  • Nieprawidłowości ogółem – 469/626 przedsiębiorców - 75%
  • Nieprawidłowe prezentowanie cen – 354/626 - 56,5%
  • Nielegalizowane wagi – 143/626 - 22,8%
  • Nierzetelność obsługi – 110/626 - 17%
  • Naruszenie ustawy o wychowaniu w trzeźwości – 81/498 - 16,3%
  • Użycie innego składnika niż w menu – 65/614 - 10,6%
  • Brak opłat za jednorazowe opakowanie – 43/527 - 8,2%
  • Naruszenie ustawy o ochronie zdrowia – 48/622 - 7,7%

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Karyna
W dniu 21.06.2025 o 08:57, Gość Janikowa napisał(a):

Nigdy nie jem w niesprawdzonych punktach to już wolę bułkę z biedronki kupić i właśnie dlatego że im nie ufam. 

Ups, chyba na jedno wychodzi. Bułka z biedronki z mrożonego ciasta ze spulchniaczami, wypelniaczami itp. i bezwartosciowa, być może dotykana sto razy czyjąś gołą ręką. W restauracji zaś mormy niezgodne, też z mrożonych produktów, może być odgrzewane, kto wie czy ręce kucharza bez brudu za paznokciami  itp.

Cokolwiek gdzieś jemy, kupujemy, zamawiamy to i tak pewności nie mamy. Domowe niby pewne ale...też nie mamy pewności co do kupionego surowca- skąd pochodzi, z jakich upraw, czy pryskane  czy bez antybiotyków itd  itp i przykłady można mnożyć. Się nie da zdrowo bo się nie da samemu wyprodukować i domowo przetworzyć. Choć minimalizujmy.

Restauracje to jeszcze nie jest najgorsze w tym co my spożywamy,  niestety. 

Nie,  nie jestem z gadtronomii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Domestic Witch
23 godziny temu, Gość Ola F. napisał(a):

Cześć. Niestety czasem się nie da, bo jak już jadę na wakacje to odpoczywam nie tylko od pracy ale też gotowania.

 

No właśnie , ale  też nie brakuje chętnych na wyjazdy z możliwością swobodnego dostępu do kuchni, z aneksem kuchennym aby samodzielnie gotować.

Z zagwarantowanym wyżywieniem chociaż najczęściej jest to tylko śniadanie i obiadokolacja jest więcej czasu na wypoczynek, zwiedzanie okolicy. Mozna w międzyczasie zjeść coś z regionalnych specjałów .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Domestic Witch
17 godzin temu, Gość Karyna napisał(a):

 

Restauracje to jeszcze nie jest najgorsze w tym co my spożywamy,  niestety. 

Nie,  nie jestem z gadtronomii.

 

Zgadza się. Są restauracje i to wcale nie muszą być te z gwiazdkami Michelin gdzie  nie można narzekać na jedzenie.

"Z gastronomii" to raczej o tym forum nie mają pojęcia.:))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Emanuela

Takich filmów trzeba więcej to od razu jakość podskoczy, bo to tak jak za agencjami nie ma mocnych i robią co chcą licząc na to, że opiekunki będą się bały walczyć o swoje. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Gość Migotka napisał(a):

Hej.

A ten Książulo to jakiś wybitny kucharz czy domorosły oceniacz?

Zastanówcie się na kogo się powołujecie. 

Miłego!

Księżulo to właśnie taki oceniacz  ale  zna się na rzeczy bo "robił" w gastronomii od małolata. Troche kiedyś rappowal ale bardziej pasjonuje go degustacja  i potem ocenianie cukierni, knajp itp. Prawie jak Gessler:))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jasne że Księżulo nie jest  żadnym kulinarnym autorytetem.  Nie oglądam i nie kieruje się opiniami jego filmików, nabijają mu niezłą kasę a od  tych degustacji mocno "spuchł" swego czasu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...