Skocz do zawartości

Uzależnienie od słodyczy

Gość Maria
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś ma doświadczenie z uzależnieniem od słodyczy. Niemal codziennie muszę coś zjeść i to niemało bo 1 lub nawet 2 czekolady. Jak sobie z tym poradzić? Potem jest mi niedobrze i mam 1 dzień przerwy, ale to tylko chwilowe i tak dzień za dniem. Mała paczka merci to niecałe 3€ x 31 dni... A to minimum.

Gość Gość Gościni
15 godzin temu, Gość Maria napisał(a):

Witam. Czy ktoś ma doświadczenie z uzależnieniem od słodyczy. Niemal codziennie muszę coś zjeść i to niemało bo 1 lub nawet 2 czekolady. Jak sobie z tym poradzić? Potem jest mi niedobrze i mam 1 dzień przerwy, ale to tylko chwilowe i tak dzień za dniem. Mała paczka merci to niecałe 3€ x 31 dni... A to minimum.

Potrzebujesz trochę wsparcia, trochę zrozumienia i trochę porady a tu jeden żartowniś "prawie incognito" a w domyśle "bywalec" wykazuje się nijakim, nieśmiesznym i niskich lotów żartem. Olej!

Jeśli spośród słodyczy wybierasz czekolady to nie jest tak źle bo te mają niezły skład,  nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, dużo gorszy od cukru. Owszem, trzeba czytać skład i wybierać gatunkowo dobre. Są już słodkości z zamiennikami cukru i warto tyć szukać. Stawia, ksylitol i erytrytol są mniej słodkie i albo nie mają kalorii albo znikome ilości. Takie produkty są na regałach ze zdrową/szą żywnością. Zminimalizowana szkodliwosc a przyjemność zostaje. Można popracowac nad częstotliwością- wyznaczyć czas  sytuację w której sięgniemy po słodycz.

Ja uważam, że uzależnienia są sytuacyjne i skojarzeniowe. Powodzenia!

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...