Skocz do zawartości

Rząd oducza palenia papierosów!

Gość Tina
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To się wkurzyłam. Tak jestem palaczką od lat i słyszę, że rząd przez podwyżki chce zbliżyć polskie ceny tytoniu do tych zachodnich. No to ja czekam jak wspaniały rząd zbliży do niemieckich nasze wynagrodzenia.

Projekt nowelizacji zakłada, że w 2025 r. stawka akcyzy w części kwotowej w przypadku papierosów wzrośnie o 25 proc., w roku 2026 - o 20 proc., a w roku 2027 - o 15 proc. Z kolei część kwotowa akcyzy na tytoń do palenia zostanie podniesiona o 38 proc. w roku przyszłym, o 30 proc. w roku 2026 oraz o 22 proc. w roku 2027.

Zgodnie z projektem stawki akcyzy na cygara i cygaretki w przyszłym roku zostaną podniesione o 25 proc., w roku 2026 o 20 proc. a w roku 2027 - o 15 proc.

Chcemy zachodu to mamy!

Można przekuć w pozytyw i wreszcie spróbować rzucić,  ograniczyć. To nie jest podstawowy produkt, który każdy MUSI kupić. Powinien być argument zdrowia, gdy nie przemawia to choć ekonomiczny. Im więcej palaczy sprobuje rzucić czy ograniczyć tym większy zawód dla rządu, że nie załata tą podwyżką wszystkich dziur budżetowych. Śmierć i podatki to pewne ale z akcyzą można coś poradzić ;)

3 godziny temu, Gość Tina napisał(a):

To się wkurzyłam. Tak jestem palaczką od lat i słyszę, że rząd przez podwyżki chce zbliżyć polskie ceny tytoniu do tych zachodnich. No to ja czekam jak wspaniały rząd zbliży do niemieckich nasze wynagrodzenia.

To nie wina Tuska -;)). To rozporządzenie UE. Polska ma się dostosować do unijnych przepisów. Mamy najniższą akcyzę na używki ze wszystkich krajów UE. Ostateczny termin wejścia tych przepisów w życie to poczatek 2025 r.  Dobry czas żeby od Nowego Roku rzucić palenie.

Ale może zacznijmy od naszego wynagrodzenia. Nikt nie widzi, że to idzie w złym kierunku, bo jak tak się zgodzimy na dopasowywanie cen do średnich europejskich to zaraz się okaże, że musimy ograniczyć jedzenie i picie. 

3 godziny temu, Gość Domino napisał(a):

To nie wina Tuska -;)). To rozporządzenie UE. Polska ma się dostosować do unijnych przepisów. Mamy najniższą akcyzę na używki ze wszystkich krajów UE. Ostateczny termin wejścia tych przepisów w życie to poczatek 2025 r.  Dobry czas żeby od Nowego Roku rzucić palenie.

Jak zrównają ceny paliw to też wam powiem ze to dobry moment na przesiadkę na autobusy. 

Widać że dyskutują niepalacy. 

3 godziny temu, Gość Palaczka napisał(a):

Jak zrównają ceny paliw to też wam powiem ze to dobry moment na przesiadkę na autobusy. 

Widać że dyskutują niepalacy. 

Przesiadkę na komunikację miejską porównujesz do rujnowania płuc? 

Płuca twoje, autobusy publiczne a cała sprawa nie moja:szept-twarz::mrugnięcie-oczko-twarz:

22 godziny temu, Gość Gość napisał(a):

Przesiadkę na komunikację miejską porównujesz do rujnowania płuc? 

Płuca twoje, autobusy publiczne a cała sprawa nie moja:szept-twarz::mrugnięcie-oczko-twarz:

Nic dodać nic ująć

Nie ma co się obawiać jakiegoś zrównania cen paliw bo te nie zależą od odgórnego zarzadzenia. Czasem uda się pomajstrować przy cenie na pewną okoliczność:)) ale na dłuższą metę nic z tego nie wyjdzie. Cena paliwa zależy od sytuacji, tego co dzieje się na Bliskim Wschodzie. 

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...