Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkie Opiekunki i Opiekunów!

Piszę do Państwa, ponieważ od niedawna działam jako nowy podmiot na rynku pracy dla opiekunów. Skąd taka decyzja? Przez kilka lat pracowałem jako
koordynator w jednej z największych firm w tej branży. Jednak obserwując kierunek, w jakim rozwija się ta firma, oraz liczne zmiany, które wpływały na jakość pracy, zdecydowałem się spróbować czegoś zupełnie innego.

Po czterech miesiącach pracy w nowej branży, skontaktowały się ze mną niemieckie agencje pracy, z propozycją współpracy przy pozyskiwaniu opiekunów, którzy byliby zainteresowani pracą na zasadach działalności gospodarczej („Gewerbe”) dla ich klientów. Zrozumiałem wtedy, że jeśli mam robić coś, co przynosi mi satysfakcję, to chcę to robić w 100%. Ponieważ moja ówczesna praca nie dawała mi pełnego spełnienia, postanowiłem wrócić do tego, co naprawdę lubię i na czym się znam.

Skontaktowałem się z kilkoma opiekunkami, z którymi miałem okazję współpracować wcześniej, i zapytałem, czy byłyby zainteresowane ponowną współpracą – tym razem już bezpośrednio ze mną. Odpowiedzi były bardzo pozytywne – były zadowolone z mojej wcześniejszej pracy i wyraziły chęć współpracy w nowej formie.

W ten sposób zdecydowałem się na rozpoczęcie własnej działalności.

Dlaczego o tym piszę?

Dobrze wiem, jak działają największe firmy na rynku i jakie są ich priorytety. Niestety, często opiekunki i opiekunowie traktowani są jedynie jako liczby, a nie jako ludzie z indywidualnymi potrzebami i oczekiwaniami.

Chcę stworzyć firmę, która będzie inna – firmę, która nie będzie skupiać się wyłącznie na zyskach, lecz przede wszystkim na potrzebach opiekunów. Zależy mi na tym, aby każda sugestia czy pomysł z Państwa strony został wysłuchany i w miarę możliwości wprowadzony w życie, o ile nie zaszkodzi to ani klientowi, ani opiekunowi, ani samej firmie.

Razem możemy stworzyć miejsce pracy, które będzie satysfakcjonujące dla wszystkich – gdzie Państwa potrzeby i oczekiwania będą miały realne znaczenie.

Zachęcam do rozmowy i wymiany doświadczeń! Chętnie usłyszę, co według Państwa powinno charakteryzować idealną firmę dla opiekunów.

Oczywiście, jednym z najważniejszych aspektów pracy opiekuna jest wynagrodzenie i odpowiednie wynagradzanie za wykonaną pracę.

Jak to wygląda w większości firm?

Większość firm na rynku oferuje standardowe, narzucone kwoty brutto, od których są odprowadzane składki ZUS. Zwykle są to trzy opcje:

Bardzo niska kwota, od której składki są minimalne.

Najniższa krajowa pensja brutto.

Kwota pomiędzy nimi lub jakaś inna, również narzucona przez firmę.

Jak to działa u nas?

U nas dostosowujemy kwotę brutto do Twoich oczekiwań, oczywiście w granicach budżetu, który możemy przeznaczyć na danego pracownika. Stworzyliśmy specjalny kalkulator, który automatycznie wylicza wynagrodzenie opiekuna na podstawie zaproponowanej przez Ciebie kwoty brutto na umowie. W ten sposób masz pełną kontrolę nad swoim wynagrodzeniem!

Przykład:

Załóżmy, że mamy budżet 2700 EUR. Z przykładowo z tej kwoty 200 EUR to kwota dla firmy, a pozostałe 2500 EUR jest przeznaczone na wynagrodzenie opiekuna.

Obliczenia:

2500 EUR x 4,3 PLN (kurs wymiany) = 10 750 PLN ( koszt pracodawcy= maksymalna kwota którą może ponieść firma za pracownika, łącznie z wszystkimi składkami.).

Maksymalna kwota brutto, od której mogą być odprowadzane składki ZUS: 9100 PLN brutto = około 1584EUR netto.

Najniższa krajowa: 4300 PLN brutto = około 2075 EUR netto.

Średnia krajowa: 8038,41 PLN brutto = około 1693 EUR netto.

Dzięki naszemu elastycznemu podejściu, Ty decydujesz, jaka kwota brutto będzie podstawą Twojego wynagrodzenia, a my dostosujemy się do Twoich oczekiwań w granicach możliwości budżetowych.

Gość Agnieszka
10 godzin temu, Pflege napisał(a):

Chcę stworzyć firmę, która będzie inna – firmę, która nie będzie skupiać się wyłącznie na zyskach, lecz przede wszystkim na potrzebach opiekunów.

Proszę wrócić tu za rok i napisać jak poszło. Stawiam 1000€ że oferta będzie taka jak wszędzie. 

Nie jestem pewna, ale już kiedyś był tu taki wątek i skończyło się na próbie reklamy bo zakładam że nie przychodzi tu Pani pytać co my byśmy chciały bo tego na forum to nie brakuje. Teraz liczy Pani na podanie nazwy i odesłanie nas na stronę. 

Ciekawa jestem czy publicznie Pani podpisze się pod tymi oczekiwaniami

21 godzin temu, Pflege napisał(a):

Zależy mi na tym, aby każda sugestia czy pomysł z Państwa strony został wysłuchany i w miarę możliwości wprowadzony w życie, o ile nie zaszkodzi to ani klientowi, ani opiekunowi, ani samej firmie.

A może umowa o pracę? Nie, bo to zaszkodzi samej firmie???

Na każdej szteli 1 cały dzień wolny do dowolnego wykorzystania? Nie, to zaszkodzi klientowi, bo jak babcie z demencją zostawić samą.

Najwyższa stawka na rynku? Nie, bo to zaszkodzi opiekunowi, który się rozpije ze szczęścia.

=

zrobimy tak jak wszędzie, żeby nikomu nie szkodzić.    

A tak na serio to czy odważy się Pani tu opublikować zapisy całej umowy?

Gość Roma Nowicka

Ma Pani doświadczenie to niech Pani napisze co oprócz kasy chce Pani poprawić w pracy opiekunki. Proszę o konkrety co dokładnie będzie inne niż w pozostałych agencjach.

Obawiam się, że już Pani tu nie przyjdzie, bo zaczynają się konkrety.

R.N 

W dniu 12.09.2024 o 16:33, Pflege napisał(a):

U nas dostosowujemy kwotę brutto do Twoich oczekiwań

Maksymalna kwota brutto, od której mogą być odprowadzane składki ZUS: 9100 PLN brutto = około 1584EUR netto.

Najniższa krajowa: 4300 PLN brutto = około 2075 EUR netto.

Średnia krajowa: 8038,41 PLN brutto = około 1693 EUR netto.

W jaki sposób państwo dopasowujecie kwotę wynagrodzenia do składek jak przecież niezależnie od wyboru przepracowuję tę samą liczbę godzin w tym samym kraju? Jak pracowałam w Polsce to nikt mnie pytał od jakiej kwoty będzie zus bo kwota wynikała z umowy.

A ja chciałabym się podpiąć i dowiedzieć jak wyglądają nieplanowane nocki to znaczy ile za wstawanie płaci agencja a może klient i jak się je dokumentuje?

Liczę na szybką odpowiedź. 

Gość Agnieszka

Profil pflege:

Ostatnia wizyta

23 minuty temu

I nadal nic nie piszecie? A jaką to firmę Pan reprezentuje, że już na początku ma Pan głęboko opiekunki mimo że sam pan pierwszy tu przyszedł i prosił o rozmowę. 

Gość Agnieszka

Chyba nie doczekamy się odpowiedzi. Ktoś coś wie kto stoi za tym kontem? Może moderatorzy widzą więcej bo to przecież konto zarejestrowane i może podali maila firmowego lub jakieś inne dane? 

każda sugestia czy pomysł z Państwa strony został wysłuchany i w miarę możliwości wprowadzony w życie, o ile nie zaszkodzi to ani klientowi, ani opiekunowi, ani samej firmie.

Czyli potrzeby opiekuna nie mogą zaszkodzić firmie i klientowi. To tak jak wszędzie. A może zrobić tak jak Pan marzy czyli potrzeby klienta i firmy nie powinny zaszkodzić opiekunowi. Opiekunka bez pana firmy sobie poradzi, ale pan bez opiekunki nie. 

Niestety, często opiekunki i opiekunowie traktowani są jedynie jako liczby, a nie jako ludzie z indywidualnymi potrzebami i oczekiwaniami

I udowodnił Pan że nadal tak jest. 

Gość Katarzyna
14 godzin temu, Gość Marysia napisał(a):

Nie, zrozumiał, że lepiej nie wchodzić w dyskusję, bo obiecanki cacanki JUŻ nie wystarczą.

A może pojechał do pracy, żeby jeszcze bardziej zrozumieć nasze potrzeby.

12 godzin temu, Gość Katarzyna napisał(a):

A może pojechał do pracy, żeby jeszcze bardziej zrozumieć nasze potrzeby.

i stwierdził, że trzeba myśleć tylko o firmie, bo utonie :)))))

f

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...