Skocz do zawartości

Kuracja [2001]

Gość Aria
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Aria

Polecam.

Poruszający spektakl według powieści Jacka Głębskiego Kuracja, o losach naukowca, który pada ofiarą wymyślonego przez siebie eksperymentu. Młody, pełen zapału lekarz psychiatra pragnie dogłębnie poznać tajniki własnego zawodu, a przede wszystkim - lepiej zrozumieć swoich podopiecznych. Postanawia zgłosić się na trzy miesiące do szpitala psychiatrycznego jako pacjent. O eksperymencie informuje tylko bezpośredniego przełożonego i ordynatora jednego z oddziałów w prowincjonalnym zakładzie, gdzie zamierza odbyć kurację.

Gość Mirka
7 godzin temu, Gość Gość napisał(a):

"Lot nad kukułczym gniazdem" z Jack Nicholson " - klasyk filmowy.

Tytuł znam, ale nie widziałam. Dzięki za rekomendację. Mira

Gość Gość
13 godzin temu, Gość Mirka napisał(a):

Tytuł znam, ale nie widziałam. Dzięki za rekomendację. Mira

Stary film, obejrzałam przypadkiem w kinie w czasie, kiedy moja wiedza o świecie, psychologii, filozofii była żadna a mimo to byłam zauroczona tak tematem,  obrazem jak i poziomem aktorstwa Nicholsona. Po wielu latach jeszcze sięgnęłam po książkę, jeszcze bardziej zauroczyłam się, zainteresowałam bądź co bądź tematem tabu.

Gość Gość

A kto chciałby widzieć inne efekty terapii, nie smutaśne a wesołe i pozytywne, tyle że choroba inna to polecam film "Nietykalni" . Film znany ale gdyby ktoś nie widział a był chętny :)

Gość Gość Gość db
W dniu 13.05.2024 o 07:02, Gość K/k napisał(a):

Topa rządzi. Dzięki. 

Topa odstawił niezły " spektakl" w metrze ,  idealnie odegrał rolę chłopaka z autyzmem . A ile było szumu z tego powodu? Ludzie myśleli , że aktor zwariował albo jest pod wpływem alkoholu czy innych środków. A to dlatego  ,że zaangażował się w kampanię społeczną dotyczaca autyzmu .

Przypomniał mi się  film "Rain Man" gdzie Dustin Hoffman wcielił się w postać człowieka z autyzmem. Za tą rolę dostał Oscara. W filmie gra też Tom Cruise a więc obsada gwiazdorska. Film z pozytywnym zakończeniem .

Gość Gość db
3 godziny temu, Gość Gość napisał(a):

A kto chciałby widzieć inne efekty terapii, nie smutaśne a wesołe i pozytywne, tyle że choroba inna to polecam film "Nietykalni" . Film znany ale gdyby ktoś nie widział a był chętny :)

Oglądałam . Chyba nawet podczas długiej podróży Sindbadem.   Zdarzało się czasem obejrzeć dobry film nie tylko szajskie komedie albo z serii " w mordę i nożem".

Gość Tina

Lot nad kukułczym gniazdem

Rola główna: Jack Nicholson

Pełen życia McMurphy ma nadzieję, że uda mu się bezboleśnie przetrzymać więzienie, jeśli będzie udawał wariata. Plan, z pozoru dobry, obraca się w klęskę, gdy trafia do domu dla psychicznie chorych. McMurphy stara się rozruszać naszpikowanych lekami pacjentów, co budzi sprzeciw Mildred Ratched, siostry przełożonej. Niedługo dowiaduje się, że w szpitalu ma zostać dłużej niż myślał.

Gość Sławomir
8 minut temu, Gość Tina napisał(a):

Lot nad kukułczym gniazdem

Rola główna: Jack Nicholson

Pełen życia McMurphy ma nadzieję, że uda mu się bezboleśnie przetrzymać więzienie, jeśli będzie udawał wariata. Plan, z pozoru dobry, obraca się w klęskę, gdy trafia do domu dla psychicznie chorych. McMurphy stara się rozruszać naszpikowanych lekami pacjentów, co budzi sprzeciw Mildred Ratched, siostry przełożonej. Niedługo dowiaduje się, że w szpitalu ma zostać dłużej niż myślał.

Przecież Gość Gość już polecił ten film do tego znany z kin i telewizji. Po co to streszczenie?

Gość Bronia
20 godzin temu, Gość Sławomir napisał(a):

Po co to streszczenie?

Sławek jesteś tu woźnym czy co? Tworzysz tu regulamin i decydujesz kto co może napisać? Polecił, ale nie streścił. 

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Udostępnij

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

• Dodaj nową pozycję...