Skocz do zawartości

Co na nieświeży oddech?

Gość Ewa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.11.2024 o 23:39, Gość Aldona napisał(a):

Natrafiłam na ten temat 3 dni temu i od 3 dni wlewam w siebie ok 2,5 litra wody i to nieświeże uczucie w ustach minęło po 1 dniu wraz z pieczącym językiem. Jeżeli to jest to to będę wam dozgonnie wdzięczna. To znaczy wrócę tu za chwilę z problem częstego oddawania moczu :) ale lepsze to niż nieświeży oddech. 

Wrócę za kilka dni. 

Więc wracam i potwierdzam.

Ile ja się z tym męczyłam i latałam po lekarzach którzy mówili, zęby, higiena, refluks, niedomykalność wpustu, candida a pomógł wpis na forum w którym szukam ofert :)

Pewnie nie wszystkim pomoże, ale próbujcie.

Aldona. 

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Olga Janczar

W dniu 19.03.2024 o 07:21, Gość Gość napisał(a):

Z jakim zaangażowamniem dbacie o swój wyziew, to już wiemy dość wyczerpująco.
A jak dbacie o higienę jamy ustnej u swoich podopiecznych?
Naturalnie tych, którzy sami o tym zapominają, bądź zaniedbują?
Ciekawi mnie szczególnie pielęgnacja u osób leżących i nieszczególnie chętnych higienizacji.
Może macie jakieś zmyślne triki?
Podzielcie się proszę z zaczynającymi przygodę z opieką nad osobami niesamodzielnymi. Nasi seniorzy też zasługują na takie fachowe i wyczerpujące podejście do tego tematu.

Jak będę miała też sztuczną szczękę to będzie łatwiej mi dbać.

W dniu 7.12.2024 o 20:21, Gość cośtucuć napisał(a):

Wchodzę do biedry. Kupić Wam coś?

Moherowy beret i koniecznie 10 paczek cukru bo dziesiąty gratis. 

Gość Pipeline
20 godzin temu, Gość Olga Janczar napisał(a):

Jak będę miała też sztuczną szczękę to będzie łatwiej mi dbać.

Moherowy beret i koniecznie 10 paczek cukru bo dziesiąty gratis. 

W Lidlu  też częste promocje 5 plus 5 gratis.

W Biedrze pomysł słyszałam o pozytecznym wykorzystaniu nadwyżki cukru .Gdyby  tylko Kolodziejczak przeforsował swoją ustawę to mógłby być na święta swojski trunek  Grunwald z historyczną recepturą :))

W dniu 8.11.2024 o 13:44, Gość Milczarek Ewa napisał(a):

Mnie przypadkowo kardiolog powiedziała, że wyglądam na odwodnioną i od wtedy zaczęłam pilnować picia wody, bo miała rację. Warto wiedzieć że już wtedy kiedy odczuwamy pragnienie to zaczął się proces odwodnienia (1%) i jesteśmy krok do tyłu. Ludzie powinni pić nie czekając na pragnienie i to bez względu na zimę czy lato.  

Przyjmuje się, że na jeden kilogram masy ciała, powinno się wypijać około 0,02 litra wody. Jednak zapotrzebowanie na wodę zależy tak naprawdę od wielu czynników. Zdrowy, dorosły człowiek powinien wypijać od 1,5 do 2 litrów wody – w zależności od płci, temperatury otoczenia i aktywności fizycznej. A w czasie intensywnego wysiłku i upałów nawet do 4–5 litrów na dobę.

Nasz organizm nie umie trzymać wody „na zapas”. Dlatego konieczne jest jej regularne picie, w małych porcjach – w ciągu całego dnia. Nawet wtedy, gdy nie czujemy pragnienia.

Aby zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, przestrzegaj kilku zasad:

1. Zacznij dzień od szklanki wody.
  2. Zabieraj wodę ze sobą wszędzie – w podróż, do pracy, na spacer, na plażę, na trening.
  3. Trzymaj wodę w zasięgu wzroku – w torebce, na biurku, w podręcznym bidonie.
  4. Wyznaczaj cele – podziel dzień na szklanki lub zaznacz na butelce, ile wody musisz wypić do określonej godziny.
  5. Dodaj smaku swojej wodzie – dorzuć do wody miętę lub ulubione owoce.
  6. Monitoruj picie wody – ustaw alarm w telefonie, zapisuj liczbę wypitych szklanek na karteczce (pomoże Ci w tym nasz licznik wypitej wody).
  7. Pij różnorodne płyny – oprócz wody wprowadź do jadłospisu napary ziołowe, herbaty, zupy, warzywa i owoce.

Zakończ dzień szklanką wody.

Witam. Jest fajna aplikacja hydro która przypomina o piciu i w której zazncza się ile się wypiło.

Przypomnę tylko, że trzeba pić mniej ale częściej bo jak wypijecie na raz litr to organizm nie potrafi nadwyżki magazynować więc to wysikacie i to na nic.