Skocz do zawartości

Ulubione dania na obiad


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, jolantapl. napisał:

Pomysłu nie mam ale skojarzenia tak:święty: no po tym co napisałaś to ja bym takiego trufla nawet z pod ziemi wydobyła ,żeby jego smakiem i aromatem się rozkoszować:płacz::hahaha: Dzisiaj mnie rodzinka na zakupy zabrać obiecała więc muszę trufle do listy zakupowej dopisać a co jak opiekunka chce spróbować tego luksusu i poczuć niebo w gębie to chyba mi nie odmówią tej przyjemności?Jak myślicie warte te trufle grzechu?;)

Może grzechu nie, ale skosztowania jak najbardziej :d Dodam, że masełko w bieżącej sprzedaży bywa bliżej świąt ( słoiczek z klipsem, sehr schick! w lodówce stoi). Słoiczek maleńki (2-3 czarne kuleczki) z dekielkiem na półce z bambusami i innymi luksusami. Widziałam też masełko w Lidlu. W tym roku otworzę słoiczek, zetrę na tarce ( taka malutka do sera) wymieszam z polskim masełkiem i będzie internazionale :d Grzybki włoskie albo francuskie, pakowane w DE, masełko PL i świat nie ma granic hi, hi, hi....Zjednoczona Europa błaha, ha, ha....:love:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, jolantapl. napisał:

Jakie my teraz międzynarodowe jesteśmy a nie jakiś zaściankowe:p Jak wrócę z zakupów to napiszę jakie spacjały kupiłam.A w  temacie to już wczoraj napisałam co robię dzisiaj na obiad:)

Czytałam, że zupkę-krem. Ja kartofelki surowe z cebulką, bo uwielbiamy, mniam, mniam....A na jutro pomysłu brak. Trza na wyżyny intelektualne się wspiąć ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 18.10.2017 at 09:00, Mirelka1965 napisał:

Może grzechu nie, ale skosztowania jak najbardziej :d Dodam, że masełko w bieżącej sprzedaży bywa bliżej świąt ( słoiczek z klipsem, sehr schick! w lodówce stoi). Słoiczek maleńki (2-3 czarne kuleczki) z dekielkiem na półce z bambusami i innymi luksusami. Widziałam też masełko w Lidlu. W tym roku otworzę słoiczek, zetrę na tarce ( taka malutka do sera) wymieszam z polskim masełkiem i będzie internazionale :d Grzybki włoskie albo francuskie, pakowane w DE, masełko PL i świat nie ma granic hi, hi, hi....Zjednoczona Europa błaha, ha, ha....:love:

Najbardziej europejska jest salatka nicejska...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, Mirelka1965 napisał:

A karp po żydowsku i ryba po grecku nigdy nie nudzą się dziecku :love::d

Ja nie rymuje, tylko politykuje... Traktat nicejski...hm...zjednoczona Europa... Jak salatka.

Dla unionistow wymieszana z sosem, dla zwolennikow federacji polana sosem...

Polskie jaja na wierzchu, przede wszystkim dla ozdoby:d

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Mirelka1965 napisał:

Dzisiaj miałam Reibekuchen. Tylko ziemniaczki, odrobina soli, cebulka i jajka. Pycha. Z czym jecie placki ziemniaczane? U nas większa część rodziny je na słodko, z cukrem, dżemem, musem, tylko małż mój z ketchupem, sosem jakimś albo gulaszem. 

Babka mojego męża żyła przed wojną wśród Niemców i oni jedli w ten czas z twarogiem ze śmietaną na słono. Jak to zobaczyłam, to się dziwotowałam, ale później sama tak podane pałaszowałam i robię to nadal. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Heidi napisał:

O... dobrze, że kapustę ukisiłam. Jutro ryba w cieście naleśnikowym + ziemniaczki + małosolna kapusta kiszona

No @Heidi z ciebie to taka wariatka jak ze mnie :rozpacz: I ja w DE kapustkę kisiłam, coby coś prawdziwego pojeść, a nie to paskudztwo z woreczków, puszek czy pudełek zwanych Sauerkraut :płacz: Ale teraz mam mało czasu na kiszenie i musiałam posiłkować się kupną, aczkolwiek prawdziwą kapustą kiszoną ze sklepu. No i nie jest to, to, co bym chciała, bo stwierdziłam, że producenci pasteryzują ledwo co ukiszoną kapustkę i nie ma ona takiego smaku i aromatu jak zrobiona własnoręcznie ( może to kwestia potu na stopach :cool:;)). Ale wracając do meritum, czyli obiadku. Informuję oficjalnie, że nie zgapiłam pomysłu na obiad, tylko leciałyśmy z pomysłem równolegle :d Wyciągnęłam już rybkę ( Karmazyn- Rothbarsch), kapustkę zakupiłam wczoraj. Karmazynka usmażę ale nie w cieście tylko w panierce, przy czym panierka będzie "odwrócona" :cool: Najpierw mąka, a potem osolone jajo ( robi tak ktoś? ). I na patelnię :d Kapustkę, cebulkę drobno pokrojoną, utarte jabłko i marchewkę doprawię cukrem, solą, pieprzem, poleję olejem i......chyba muszę najpierw śniadanie zjeść, bo ślinotoku dostałam :d

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, jolantapl. napisał:

A   u mnie dzisiaj skromniutko tylko naleśniki z serem i dżemem ale do tego zrobię jakąś sałatkę

To mój plan na jutro :d Może bez sera, ale dżemiki wszelakie i sosik waniliowy i lemon curd ( to takie coś z soku z cytryny, żółtek i masła-gotuje się jak budyń-pycha! Do ciast i musów i bitej śmietany, albo farsz do babeczek, cudny kolor i smak !) I uknułam już plan na niedzielę, ale to napiszę jutro ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Łukasz napisał:

a u mnie prostota....naleśniki, bo i wnuczki po szkole tradycyjnie do mnie w piątek zajrzą....bardzo sobie chwalą moje słodkie amciu...Nie chwalę się, ale tak jest. Dziś odpuszczam racuszki. A jutro Kartoffelpuffer, ale bez gulaszu.

Uwielbiam racuszki! :d Drożdżowe robisz? A o wnuczki dbaj, bo ichnie dzieciaki nie znają normalnego jedzonka, więc niech posmakują naszej, polskiej, dziecięcej normalności :płacz: A co to jest ten Kartoffelpuffer? Takie coś to widziałam w sklepach w kartonikach ale nigdy nie robiłam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czasami drożdżowe, ale tutaj spulchniam ciasto proszkiem albo sodą. A ten, albo bardziej te, to placki ziemniaczane. W sklepie mają albo gotowe albo w proszku. Jestem sceptykiem co do potraw proszkowych,wolę czy to ciasto czy ziemniaki na placki,przyrządzić sam. Do masy plackowej dodaję jeszcze potarty świeży czosnek i drobniutko pokrojoną papryczkę, czy czerwoną czy peperoni.....bo lubię tak. Często wprowadzam modyfikację wielu potraw, zwłaszcza dla zaostrzenia smaku. Oczywiście, jeśli jem sam. A pdp nawet nie solę ziemniaczków tak,jak normalnie, tylko ciutkę. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, Mirelka1965 napisał:

Karmazynka usmażę ale nie w cieście tylko w panierce, przy czym panierka będzie "odwrócona" :cool: Najpierw mąka, a potem osolone jajo ( robi tak ktoś? ). I na patelnię

O... nie robię tak :) jeszcze . Trzeba będzie wypróbować !!! I ja mam swoją recepturę na panierkę, którą praktycznie obecnie stosuję do wszystkiego co oprószyć trzeba. Tj przygotowuję mix z:          bułka tarta +  sezam + pokruszone płatki kukurydziane. Oczywiście np. kotlet lub inny towar najpierw w rozbełtane jajo, potem panierka i na patelnię. Moim  sztandarowym daniem na imprezę to pierś z kurczaka pokrojona w poprzek w 1 cm paski , tudzież  namacerowana i wymerdana jw. I na patelnię. Mniam,.... Smakuje o niebo lepiej jak chruściki, no musi tak być, bo to mięso a nie ciasto przecież :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Heidi napisał:

O... nie robię tak :) jeszcze . Trzeba będzie wypróbować !!! I ja mam swoją recepturę na panierkę, którą praktycznie obecnie stosuję do wszystkiego co oprószyć trzeba. Tj przygotowuję mix z:          bułka tarta +  sezam + pokruszone płatki kukurydziane. Oczywiście np. kotlet lub inny towar najpierw w rozbełtane jajo, potem panierka i na patelnię. Moim  sztandarowym daniem na imprezę to pierś z kurczaka pokrojona w poprzek w 1 cm paski , tudzież  namacerowana i wymerdana jw. I na patelnię. Mniam,.... Smakuje o niebo lepiej jak chruściki, no musi tak być, bo to mięso a nie ciasto przecież :) 

No proszę, znowu coś nowego do wypróbowania :d Mówię o panierce, bo te "chruściki" to już robiłam, ale z indyka :cool: A ja od lat panierkę daję pod jajo, bo tak tłuszczu nie pije, a jajo jak się zetnie to zamyka całe soki "w środku" i mięsko jest baaaardzo soczyste :) No i mam jeszcze taki patent mojego małża (męża) na doprawianie mięska. W miseczce mieszam 2 części soli+1 część pieprzu+1 część papryki (mieszam słodką i ostrą) i tak doprawiam każde mięsko. Spróbuj, a się nie zawiedziesz :love:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla uszanowania majestatu @Mirelka1965 zrobiłam mix naszych pzepisów na panierkę. Dodałam ociupinkę wody na patelnię, przykryłam na chwilunienieczkę  pokrywką aby soczystości to nabrało ( bo dla starszych robię , a jeśli dla małolatów robię  to na chrupiąco ) Żyję , więc jest OK :) . Można stosować i wyjadać. Ryba wyszła wyśmienita. 

3 godziny temu, Mirelka1965 napisał:

No i mam jeszcze taki patent mojego małża (męża) na doprawianie mięska. W miseczce mieszam 2 części soli+1 część pieprzu+1 część papryki (mieszam słodką i ostrą) i tak doprawiam każde mięsko. Spróbuj, a się nie zawiedziesz :love:

wypróbuję oczywiście Twojego małża do potrawy dorzucić :d. Nawet podejmę się próby opanowania i nic więcej nie dodam. Osobiście uwielbiam aromatyczną kuchnię, więc tymianek, rozmarym, bazylia, majoran,i inne są wszędzie wtykane :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...