Skocz do zawartości

Domowe wypieki...


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

@LACH Czarowniku  jeden:przekleństwa: biszkopt musiałam ratować proszkiem do pieczenia, bo podejrzanie mi wyglądał. Ratować trzeba go było.

Już pięknie upieczony biszkopt z minimalną ilością cukru tyle, że z kakao, bo kakao to magnez,a magnez to zdrowie:oklaski:. Zalane frużeliną owocową z 2x czerwoną Gotter Speise. Teraz tylko odrobinę poczekać, dodać wiadro jogurciku z galeratką innego koloru na wierzch( dziś na zielono) i palce lizać zostanie :cześć: aż do pęknięcia:oklaski:. Pięknie dla oczu, syto dla brzucha :tak2: na tydzień. 

I na co moje nocne picie wody dla odssysenia tego czego za dużo ? Ach... w dzień nik  nie widzi, a i w spokojny sen zabezpieczona  :szydera:jestem. 

I tak codziennie bezapelacyjnie do kawki po kawałeczku, po kawałeczku, do okruszka ostatniego :szydera:, jak @LACH każe :szydera:

  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minut temu, Heidi napisał:

musiałam ratować 

Proszę, w języku ojczystym :oklaski:, żeby wiedzieli jak mają Ci go przygotować :oklaski:. Bez ratowania :oklaski:.

A kazać, to se może... wiesz kto...   ...

Ja zawsze PROSZĘ. No! :szydera::hura::szydera:

Więc proszę ja Ciebie:

 

20190105_140946.jpg

Edytowane przez LACH
  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może nie wypiek, ale deser, któy chcę wypróbować to: Pijane gruszki. Raz kozie śmierć :hura:, a raczej dudkowi :haha:

Pijane gruszki- Beschwipste Birnen

1.     500 ml białego wina

2.     4 łyżki soku cytrynowego

3.     75 g cukru

4.     4 gruszki

5.     2 paczki cukru waniliowego

6.     2 jajka

7.     1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

PRZYRZĄDZENIE:

1.     250 ml Wody  + 250 ml wina+ 2 łyżki soku z cytryny+ 75 g cukru- wymieszać, zagotować.

2.      Umyć i obrać  gruszki  bez usuwania łodygi . Przy ogonku, zostawić odrobinę zielonej skórki

3.      Poddaj  je termicznej obróbce na wolnym ogniu ok. 15 do 20 minut

4.     Wyjmij gruszki do wystygnięcia

5.     Pozostałe wino tj. 250 ml, 2 p. cukru waniliowego, jajka, skrobię ziemniaczaną  dodać syrop z pozycji nr 1 + pozostałe 2 łyżki soku z cytryny, doprowadzić do wrzenia, zagęścić 2 żółtkami (z przepisu całe jajka, ale dla mnie , to białko się zetnie!?) i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

6.     Syrop wylać na talerz, gruszkę położyć na środku, udekorować skręconymi skórkami pomarańczy i laską wanilii.

 

Jeśli ktoś mnie wyprzedzi z tą czynnością, proszę o opisanie wrażeń smakowych:cmok:

  • Zgadzam się 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Heidi napisał:

Może nie wypiek, ale deser, któy chcę wypróbować to: Pijane gruszki. Raz kozie śmierć :hura:, a raczej dudkowi :haha:

Pijane gruszki- Beschwipste Birnen

1.     500 ml białego wina

2.     4 łyżki soku cytrynowego

3.     75 g cukru

4.     4 gruszki

5.     2 paczki cukru waniliowego

6.     2 jajka

7.     1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

PRZYRZĄDZENIE:

1.     250 ml Wody  + 250 ml wina+ 2 łyżki soku z cytryny+ 75 g cukru- wymieszać, zagotować.

2.      Umyć i obrać  gruszki  bez usuwania łodygi . Przy ogonku, zostawić odrobinę zielonej skórki

3.      Poddaj  je termicznej obróbce na wolnym ogniu ok. 15 do 20 minut

4.     Wyjmij gruszki do wystygnięcia

5.     Pozostałe wino tj. 250 ml, 2 p. cukru waniliowego, jajka, skrobię ziemniaczaną  dodać syrop z pozycji nr 1 + pozostałe 2 łyżki soku z cytryny, doprowadzić do wrzenia, zagęścić 2 żółtkami (z przepisu całe jajka, ale dla mnie , to białko się zetnie!?) i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

6.     Syrop wylać na talerz, gruszkę położyć na środku, udekorować skręconymi skórkami pomarańczy i laską wanilii.

 

Jeśli ktoś mnie wyprzedzi z tą czynnością, proszę o opisanie wrażeń smakowych:cmok:

W punkcie pierwszym, nie rozcieńczę a podwoję wino,
w drugim zastosuje się w całości, bo ogonek bez skórki wyglądałby trochę po hebrajsku(czy zielonej? zależy od warunków klimatycznych, sprawa dyskusyjna)
punkt trzeci, jakoś przeżyję, bo to tylko około kwadransa,
czwarty norma, tzw odzipka,
do piątego już zabrakło wina ale od czego piwniczka, i tu zaczynają się schody, bo muszę skrobać jajka a to łechocze(kubki smakowe) i już sam sok z cytryny doprowadza otartą, niezwykle czułą powierzchnię do wrzenia, skrobia działa na szczęście jak talk, łagodząc obyczaje,
w szóstym mamy już z górki, syrop się bosko  wylewa na zwartą i ułożoną figlarnie przedziwnego koloru gruchę, dekoracja skręconą, hebrajską skórką, wydaje mi się już przerostem formy nad treścią.
Wrażenia: deliszysss, mła!!!
Majstersztyk.
Cię pozdrawiam a jakże :hura::szydera::hura:

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, LACH napisał:

W punkcie pierwszym, nie rozcieńczę a podwoję wino,
w drugim zastosuje się w całości, bo ogonek bez skórki wyglądałby trochę po hebrajsku(czy zielonej? zależy od warunków klimatycznych, sprawa dyskusyjna)
punkt trzeci, jakoś przeżyję, bo to tylko około kwadransa,
czwarty norma, tzw odzipka,
do piątego już zabrakło wina ale od czego piwniczka, i tu zaczynają się schody, bo muszę skrobać jajka a to łechocze(kubki smakowe) i już sam sok z cytryny doprowadza otartą, niezwykle czułą powierzchnię do wrzenia, skrobia działa na szczęście jak talk, łagodząc obyczaje,
w szóstym mamy już z górki, syrop się bosko  wylewa na zwartą i ułożoną figlarnie przedziwnego koloru gruchę, dekoracja skręconą, hebrajską skórką, wydaje mi się już przerostem formy nad treścią.
Wrażenia: deliszysss, mła!!!
Majstersztyk.
Cię pozdrawiam a jakże :hura::szydera::hura:

:szydera: Dam ci ja Lach-ą po głowie:tak2:, to za gary wnet się zabierzesz łapserdaku jeden:trele:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Heidi napisał:

Może nie wypiek, ale deser, któy chcę wypróbować to: Pijane gruszki. Raz kozie śmierć :hura:, a raczej dudkowi :haha:

Pijane gruszki- Beschwipste Birnen

1.     500 ml białego wina

2.     4 łyżki soku cytrynowego

3.     75 g cukru

4.     4 gruszki

5.     2 paczki cukru waniliowego

6.     2 jajka

7.     1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

PRZYRZĄDZENIE:

1.     250 ml Wody  + 250 ml wina+ 2 łyżki soku z cytryny+ 75 g cukru- wymieszać, zagotować.

2.      Umyć i obrać  gruszki  bez usuwania łodygi . Przy ogonku, zostawić odrobinę zielonej skórki

3.      Poddaj  je termicznej obróbce na wolnym ogniu ok. 15 do 20 minut

4.     Wyjmij gruszki do wystygnięcia

5.     Pozostałe wino tj. 250 ml, 2 p. cukru waniliowego, jajka, skrobię ziemniaczaną  dodać syrop z pozycji nr 1 + pozostałe 2 łyżki soku z cytryny, doprowadzić do wrzenia, zagęścić 2 żółtkami (z przepisu całe jajka, ale dla mnie , to białko się zetnie!?) i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

6.     Syrop wylać na talerz, gruszkę położyć na środku, udekorować skręconymi skórkami pomarańczy i laską wanilii.

 

Jeśli ktoś mnie wyprzedzi z tą czynnością, proszę o opisanie wrażeń smakowych:cmok:

Pyyyyyyyszneeee........dodałam  co nieco :haha:a mianowicie .. drugą butelkę wina..mHmmmm..no jakby tu powiedzieć hihi zużyłam już nie do gruszek:szydera:

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...