Skocz do zawartości

dajcie przepis na szarlotke


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardzo, polecam zresztą, bo mi zawsze wychodzi:

6 szklanek maki,

3 szklanki cukru,

4 zoltka,

500g margaryny,

2 lyzeczki proszku do pieczenia,

sol,

aromat waniliowy,

posiekac wszystko, szybko zarobic igleboko zamrozic. Jablka, najlepiej niedojrzale, obrac i okroic w strozyny o grubosci ok.1 cm Zamrozona 1/2 ciasta zetrzec na wysmarowana blache i wylepic dno i brzegi jak najciensza warstwa. Do jablek dodac cukier ok 0.5 szklanki na 1 litr gotowych jablek. Od razu wykladac na blache (jak poczekasz puszcza wode). Bialka ubic, dolozyc 2 lyzki maki ziemniaczaniej cukier 0,5 szklanki i dalej ubijac. Mase podobna do bezowej rozsmarowac na jablkach. Zetrzec na wierzch reszte ciasta. Piec nagrzac do 220C i w ciagu pieczenia podnosic temperature do 300C. Pieczenie trwa ok 60-80 min. Szarlotka wychodzi b.slodka - chcesz kwasniejszej zmniejszaj ilosc cukru kolejno w pianie i jablkach.

smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzony przepis na kruchy spód pod szarlotkę i wiele innych wypiekow pod tytulem - np. sernik, pleśniak, każdy owoc nadaje się na wrzutę pod wypieczone badż nie ciacho.. A jeśli tyczy sie jabluszek , to polecam prazone , albo zupełnie surowe w ćwiartkach albo potarkowane i odciśnięte z odrobina cukru . Bosko smakuje kruche z konfiturka z czarnej porzeczki lub aronii z jabluszkiem .

KRUCHE

2 szklanki mąki rozmieszać z proszkiem do pieczenia , dodać 3/4 szklanki cukru rozsiekać z kostką margaryny , wbić 3 żoltka - wszystko szybciutko wyrobić , schłodzić ...Rozwalkować na dużą blachę piekarnikową . a jak kto woli odrobinę grubsze wybrać odpowiednio zmniejszony rozmiar blachy .

Wklad dowolny - koncepcja , smak, fantazja dozwolone wedle wyboru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Podaje przepis, któy zapewnia super szarlotkę, zresztą tutaj są zdjęcia:

http://www.bonapetit.pl/blog/?p=183

Składniki do ciasta:

70 dkg mąki

1¼ opakowania masła roślinnego

½ szklanki cukru

3 łyżki gęstej śmietany

2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

1 jajko

2 żółtka

Składniki do nadzienia:

1½ kg kwaśnych jabłek

kilka goździków

cukier puder do posypania

1 szklanka cukru

Przygotowanie ciasta i nadzienia:

Wszystkie składniki do ciasta zagnieć razem na jednolitą masę. Kiedy już ugnieciesz ciasto włóż je do lodówki na 30 minut. Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Następnie uduś je (długo gotując) ze szklanką cukru i kilkoma goździkami.

Po wyciągnięciu ciasta na szarlotkę z lodówki podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na dnie formy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem). Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, aż ciasto się przyrumieni. Następnie na upieczone kruche ciasto nałóż uduszone jabłka. Całość przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem i znów piecz, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni. Po ostudzeniu posyp gotową szarlotkę cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...

Ja mam jeden sprawdzony przepis na szarlotkę. Kiedyś szukałam w necie przepisu, znalazłam i zrobiłam. Wyszło świetnie :)

Składniki:

* CIASTO

* 4 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3/4 kostki margaryny

* 1 szklanka cukru

* 1 cukier waniliowy

* 2 całe jajka + 2 żółtka

* 3 łyżki kwaśnej śmietany

* NADZIENIE Z JABŁEK

* 2 kg jabłek

* 1 cukier waniliowy

* 1 łyżka bułki tartej

Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Bardzo lubię szarlotkę :lol: i daję przepis:

Ciasto:

• 3 szklanki mąki

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia

• 1 cukier waniliowy

• 250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)

• 3 żółtka

• 1 całe jajko

Jabłka:

• 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)

• około 12 łyżeczek cukru

• 1 cukier waniliowy

• 5 -10 dag rodzynek

• 1 łyżeczka cynamonu

* Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.

* Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.

* Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

* Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworzą ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będacy uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...