Skocz do zawartości

Ciasto na pierogi!


Opis

szybkie -tylko woda i mąka

1 kg mąki i ok! 2 szklanek gorącej przegotowanej wody, Mąkę wsypuję w misę  ,  dodaję 1 szklankę  gorącej  wody i łopatką rozprowadzam wodę z mąką, aby jak najwięcej nasączyć mąke,,za chwilę następna szklanka gorącej wody ,mieszam  łopatkąi łączę mąke z wodą, gdy uważam że wystarczająco to rękoma łaczę i w misce wyrabiam ciasto ,może być tak ,że trzeba dodac wody, lepiej dodać więcej bo potem zawsze jest wygodniej dodac mąki , wyciągam z michy na stolnice i wyrabiam,,jak się lepi to dodaję mąki,,wyrabiam , ciasto się staje elastyczne i nie przylepia się do rąk , kocham wyrabiać to ciasto, kiedyś dodawalam jajka a teraz nie, jest idealne bez jajek, tylko woda i mąka,

  • Zgadzam się 3
 Udostępnij


Opinie użytkowników



Rekomendowane komentarze

3 minuty temu, hawana napisał:

Daje zamiast wody cieple mleko. Tez sa miekkie i dobrze sie lepia, ale ...dawno nie sprawdzalam.

Oooo....ciekawy pomysł z tym mlekiem....:dobrze: 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto na pierogi robię zazwyczaj w większej ilości i zamrażam pierogi. Dlatego dodaję jajko. Mąkę mieszam z gorącą wodą na lepką breję, jak trochę ostygnie dodaję jajko i wyrabiam w misce dodając mąki i kilka łyżek oleju lub rozpuszczonego masła ( jest jeszcze bardziej plastyczne ). Ważne by woda była dobrze ciepła i żeby było jej wystarczająco. Lepiej dodać potem mąki bo do twardego ciasta nawet jak dodamy mąki to pozostanie twarde.

To ciasto wałkuje się łatwo, łatwo lepi i się nie rwie.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Maria Jolanta napisał:

Ciasto na pierogi robię zazwyczaj w większej ilości i zamrażam pierogi. Dlatego dodaję jajko. Mąkę mieszam z gorącą wodą na lepką breję, jak trochę ostygnie dodaję jajko i wyrabiam w misce dodając mąki i kilka łyżek oleju lub rozpuszczonego masła ( jest jeszcze bardziej plastyczne ). Ważne by woda była dobrze ciepła i żeby było jej wystarczająco. Lepiej dodać potem mąki bo do twardego ciasta nawet jak dodamy mąki to pozostanie twarde.

To ciasto wałkuje się łatwo, łatwo lepi i się nie rwie.

Masełko też dodaję i zalewam je wrzątkiem...Z moich doświadczeń wynika, że jajko powoduje, że ciasto jest jednak twardsze. Chyba, że w procesie zamrażania gra jakąś rolę? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworzą ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będacy uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...