Skocz do zawartości

Ciasto na pierogi!


Opis

szybkie -tylko woda i mąka

1 kg mąki i ok! 2 szklanek gorącej przegotowanej wody, Mąkę wsypuję w misę  ,  dodaję 1 szklankę  gorącej  wody i łopatką rozprowadzam wodę z mąką, aby jak najwięcej nasączyć mąke,,za chwilę następna szklanka gorącej wody ,mieszam  łopatkąi łączę mąke z wodą, gdy uważam że wystarczająco to rękoma łaczę i w misce wyrabiam ciasto ,może być tak ,że trzeba dodac wody, lepiej dodać więcej bo potem zawsze jest wygodniej dodac mąki , wyciągam z michy na stolnice i wyrabiam,,jak się lepi to dodaję mąki,,wyrabiam , ciasto się staje elastyczne i nie przylepia się do rąk , kocham wyrabiać to ciasto, kiedyś dodawalam jajka a teraz nie, jest idealne bez jajek, tylko woda i mąka,

  • Zgadzam się 3




Rekomendowane komentarze

Daje zamiast wody cieple mleko. Tez sa miekkie i dobrze sie lepia, ale ...dawno nie sprawdzalam.

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach
3 minuty temu, hawana napisał:

Daje zamiast wody cieple mleko. Tez sa miekkie i dobrze sie lepia, ale ...dawno nie sprawdzalam.

Oooo....ciekawy pomysł z tym mlekiem....:dobrze: 

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

Ciasto na pierogi robię zazwyczaj w większej ilości i zamrażam pierogi. Dlatego dodaję jajko. Mąkę mieszam z gorącą wodą na lepką breję, jak trochę ostygnie dodaję jajko i wyrabiam w misce dodając mąki i kilka łyżek oleju lub rozpuszczonego masła ( jest jeszcze bardziej plastyczne ). Ważne by woda była dobrze ciepła i żeby było jej wystarczająco. Lepiej dodać potem mąki bo do twardego ciasta nawet jak dodamy mąki to pozostanie twarde.

To ciasto wałkuje się łatwo, łatwo lepi i się nie rwie.

  • Lubię to 1

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach
7 minut temu, Maria Jolanta napisał:

Ciasto na pierogi robię zazwyczaj w większej ilości i zamrażam pierogi. Dlatego dodaję jajko. Mąkę mieszam z gorącą wodą na lepką breję, jak trochę ostygnie dodaję jajko i wyrabiam w misce dodając mąki i kilka łyżek oleju lub rozpuszczonego masła ( jest jeszcze bardziej plastyczne ). Ważne by woda była dobrze ciepła i żeby było jej wystarczająco. Lepiej dodać potem mąki bo do twardego ciasta nawet jak dodamy mąki to pozostanie twarde.

To ciasto wałkuje się łatwo, łatwo lepi i się nie rwie.

Masełko też dodaję i zalewam je wrzątkiem...Z moich doświadczeń wynika, że jajko powoduje, że ciasto jest jednak twardsze. Chyba, że w procesie zamrażania gra jakąś rolę? 

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

Chcesz dodawać posty, wysyłać wiadomości prywatne, otrzymywać powiadomienia o ofertach? Załóż konto lub zaloguj się...

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To tylko chwila!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


O nas

Forum OpiekunkaRadzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 7 rok! W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompedium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych firm i agencji pracy.

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2021 Opiekunkaradzi.pl
Polityka prywatności i cookies | Regulamin | Kontakt | Reklama i HR

×
×
  • Dodaj nową pozycję...