Opis
4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1\2 szklanki cukru
cukier waniliowy
200 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki schłodzonej gęstej śmietany 18%
szczypta soli
2 łyżki kakao
słoiczek powideł śliwkowych
cukier puder
Białka oddzielic od żółtek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,dodać śmietanę , cukry,masło oraz żółtka , zagnieść ciasto a następnie i podzielić na 3 części.
Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść.
Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki/1 białe i 1 ciemne do zamrażalnika dałam/ na15-20minut. Jedną porcją jasnego ciasta wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, ponakłuwać widelcem.
Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi
Na powidła zetrzeć ciemne ciasto..na grubych oczkach/
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem/ 2 łyżeczki/ na sztywno.
Białka rozsmarować na ciemnym cieście.
Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta.
Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Po wystudzeniu ciasto oprószyc cukrem pudrem
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się