Opis
Składniki :
10 dag świeżych drożdży lub "równowartość "instant "(Niby 7g suszonych to odpowiednik 25 g świeżych ale na opakowaniu tych suszonych drożdży pisze ,że jedno opakowanie czyli 7 g dodaje się używając 50 dag mąki .Do mojego ciasta dodałam 3 paczki 7 g drożdży w proszku .
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
4 jajka
1 cukier waniliowy
4,5 szklanki mąki
Wszystko razem zagniatamy
Odstawiamy w przykrytej misce na 2 godziny
Następnie mieszamy przy użyciu robota kuchennego ze spiralnymi końcówkami
Ja dodałam rodzynki
Wykładamy na blachę
Czekamy jeszcze ok godziny ,żeby "podrosło "
Pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni .Ja używam funkcji termoobiegu i zawsze nastawiam temperaturę o 15-20 stopni niższą .
Dla mnie to ciasto jest ciut za mało słodkie więc jak ktoś lubi słodkie to tak 0,5 szklanki cukru by musiał dodać .Można też zrobić z kruszonką .
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się