Skocz do zawartości

Opis

Przepisik na łatwe ciasto pierogowe.

Pierogi to takie danie, które wydaje sie być trudne. A to z powodu ciasta, które lubi sie lepić, albo jest za twarde, albo weźmie i się złośliwie w garze rozpaćka. Przepisik, którym sie  z wami dzielę jest zupełnie inny. Ciasto wychodzi elastyczne i plastyczne, oraz ech i ach:szydera:

A zapomniałabym! Z dedykacją dla @Heidi się tutaj wysilam :haha:

Podam proporcje na porcję dla 4 normalnie żertych ludzi. Jak ktoś lubi wcinać tego więcej to sobie ilość składników podwoi albo i potroi. 

Tak ze 2 szklanki maki należy wsypać do miski. Dodać do niej ze 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Zalać to 150 ml wrzątku. . Zabełtać łyżką a potem zagnieść pracowicie łapkami aż ciasto będzie gładkie. Tak ze 4 minuty trzeba je uciskać ze wszystkich stron, właśnie aby póżniej było elastyczne.

Gdy już mozemy się ucieszyć z wykonania zadania, bierzemy kawałek folii spożywczej albo jakiś woreczek foliowy, i zawijamy w to ciasto, odkładając gdzieś na boku na pół godziny. NIE do lodówki! Po pól godzinie ciasto w folii jest błyszczące od tego oleju co to go w nie wmiętosiliśmy. I tak ma być. 

Ja ide na łatwizne i przygotowuje sobie rolki z ciasta. Takie jak przy pieczeniu ciasteczek albo przy kopytkach. Tylko grubsze! Bo gdy minie pół godziny to ja wyciagam jeden taki wałek i zwyczajnie odkrawam plasterki, które rozwałkowuję, napycham farszami, zlepiam i gotuję. Po 3 plastry odpiłowuję, resztę trzymam pod folia,żeby nie wysychało bo wtedy traci ta bajeczną plastycznośc. I nie podsypuje blatu maką. Nie ma takiej potrzeby bo nic mi sie nie przykleja. Gotowe pierogi tylko podsypuje bo tak sie przyzwyczaiłam:szydera:

No i zostało tylko gotowanie. Wrzucamy na wrzatek, czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy. W zależności od farszu czas jest różny. Gdy farsz jest z gotowanych rzeczy to ok 3 minuty. Ale z miesem surowym to jakoś tak z 7 minut trzeba. I gwarantuję,że ciasto się nie rozpaćka.

Mała uwaga na boku. Do pierogów bardziej nadaje sie maka typ 500 czyli u nas poznańska. Jak ktoś woli zdrowsze pierogi to polecam mąkę orkiszową. Proporcje te same co przy poznańskiej.  Gryczana znowu jest troche mniej klejąca ale to nie szkodzi. Bo można sobie zrobić miszmasz dodając trochę kukurydzianej, albo ryżowej a nawet kartoflanej. Ostatnio z tortowej produkowałam. I było okej.

No i to cała filozofia.

Poniżej foteczka pierogów z mięsem mielonym surowym oraz soczewicą. Właśnie z maki tortowej. W tamtym tygodniu sie odstresowywałam i lepiłam:haha:

                                                                        13145748_20181007_140900.thumb.jpg.5c750204b0022939b0d6cb7de2f7baf8.jpg

 

  • Lubię to 3
  • Zgadzam się 1
 Udostępnij


Opinie użytkowników



Rekomendowane komentarze

Przypomniało mi się, że parę razy dodawałam jajko do ciasta na pierogi....:haha: A dodawałam to jajo, jak do masy pierogowej zachciało mi się garść gotowanych ziemniaków dodać....:szydera:  No i żeby się nie rozmaziały te pierogi w gotowaniu dałam to jajo...w celu lepszego związania masy...:haha: I powiem wam, że mięciutkie były pierożki....oj pyszniutkie...zwłaszcza na drugi dzień...po odsmażeniu...:szydera:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CIASTO PIEROGOWE MAMOWE

3 szkl mąki

1 szkl.gorącej,ale nie wrzącej wody

3 łyzki oleju

szczypta soli

Mąka do miski,nóż w łapkę,powoli wlewamy wodę,mieszając jednocześnie nożem,żeby się w jednym miejscu klucha nie zrobiła.Podobnie wlewamy olej.Dodajemy sól i wyrabiamy ręką ,w razie potrzeby podsypując mąką.Ciasto jest gotowe jak przestaje sie kleić i ma dziurki po przekrojeniu.Przykrywam ściereczką na jakie 15 min ,żeby sobie odpoczęło.Potem wałkuję jak najcieniej i nakładam farsz.Pierogi są elastyczne i nie pękają w trakcie gotowanie.Ciasto nadaje się oczywiście także do uszek:)

z tych proporcji wychodzi ok 50 pierogów/od szklanki/ i ok.80 uszek /od literatki/

Edytowane przez foczka63
  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@foczka63 To Twoja mama była nowoczesna kobieta :) Moja używała mąki krupczatki i jajko O.o W domu nie nauczyłam się przez to robienia pierogów :szydera: Metodę na gorącą wodę sprzedał mi mój brat, którego żona nie umie lepić pierogów, a on jest ich fanem.., więc nauczył się sam. I odtąd zaczęła się moja kariera pierogowa :szydera: Teraz w rodzinie nikt mi nie podskoczy xd

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@NNNdanuta Krupczatka to w domu była tylko do kruchego ciasta:)Jajka mama nie używa.Można ,ale tylko żółtko bo od białka ciasto twardnieje ponoć.

Użyłam dziś tej ukraińskiej foremki,troche "urwami" porzucałam na dzień dobry ,ale w sumie natrzaskałam 4 foremki /po 14 szt.na jeden raz-56 pierogów :)Dobry wynalazek:)Farszu zostało,to zaraz naleśniczków nasmaże i jutro cak cak obiad gotowy.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@foczka63 Mój rekord to pierogi z 4 kg maki xd Jak jestem na miejscu to od robienia i wałkowania ciasta jestem ja, ale moje dzieci (syn i córa) doskonale sprawdzają się "przy wałku" xd Tej foremki tez kiedyś próbowałam użyć, ale na "urwach" się skończyło xd

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...