Skocz do zawartości

Bawarskie knedle bułczane (Semmelknoedel)


Opis

Wersja podstawowa :) ;)

6 lekko podeschniętych bułek pszennych (np. kajzerek) lub gotowe pokrojone bułki (w Bawarii do kupienia w chyba każdym spożywczym i w piekarni)

2 jajka

ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka

łyżka masła

drobno pokrojona mała cebula

pokrojona natka pietruszki

sól, pieprz

 

Bułki pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, zalać ciepłym mlekiem i przykryć. Po około 15-20 minutach pomieszać (ewentualnie dolać trochę mleka) i znowu zostawić na trochę. 

Cebulę poddusić na maśle + natkę i dodać do bułek.

Wbić 2 jajka i wyrobić do pożądanej konsystencji, ewentualnie dosolić i dopieprzyć. 

Mokrymi dłońmi formować knedle, mniej więcej wielkości kulki śniegu i gotować w lekko wrzącej osolonej wodzie ok. 20 minut (dłuższe przebywanie w wodzie im nie szkodzi, ale nie jest konieczne)

Konsystencja jest decydująca o tym, czy knedle się udadzą, czy nie. Ja lubię, jak kawałki bułki są w nich widoczne po przekrojeniu (wtedy są też pulchne i nie gumiaste ;)), więc nie wyrabiam ich bardzo długo. Masa musi się jednak ze sobą dobrze związać, bo jak nie, to knedle rozpadną się w wodzie i powstanie zupa knedlowa ;).

Dla spokojności ducha można zrobić próbnego, małego knedla i sprawdzić, czy się nie rozpada, jeśli tak, trzeba dodać trochę mąki.

Ilość mleka jest orientacyjna, zależy od tego, jak suche są bułki, ilość jajek też można zmienić, np. do 4 bułek dać dwa (wtedy mniej mleka) albo jedno (wersja oszczędnościowa ;)).

Z jednej bułki wychodzi +- jeden knedel.

Można je też zrobić z podeschniętych precli i wtedy daje się mniej soli.

 

 

 

 

 

knedle.jpg

  • Lubię to 3
 Udostępnij


Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Cytuj

gotowe pokrojone bułki (w Bawarii do kupienia w chyba każdym spożywczym i w piekarni)

W Bawarii w każdym. To się nazywa Semmelbrot. Takie knedle są świetne z potrawami z sosem, pieczenie i inne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, kris napisał:

W Bawarii w każdym. To się nazywa Semmelbrot. Takie knedle są świetne z potrawami z sosem, pieczenie i inne.

W De zrobiłam się dość skrupulatna, więc sprawdzę, czy w każdym, bo jakoś do tej pory nie zajmowało to mojej uwagi :).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Typową bawarską potrawą, serwowaną nawet w knajpach, są knedle w sosie grzybowym.

Grzyby dowolne (w sezonie kurki, potem inne leśne, w domu poczciwe pieczarki ;)), ale sos różni się od polskiego, jest dużo, dużo rzadszy, właściwie to zupa grzybowa. Serwuje się to w głębokim talerzu i podaje łyżkę i nóż. Łyżka, wiadomo, a nóż służy do pokrojenia knedli. 

Ot, taka ciekawostka ;).

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, salazar napisał:

Typową bawarską potrawą, serwowaną nawet w knajpach, są knedle w sosie grzybowym.

Robiłem w sosie z opieniek (sam zbierałem!). Tylko trochę bardziej gęsty - zaciągałem mąką i śmietaną. Mało powiedzieć że jedli - żarli!:d

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworzą ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będacy uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...