Skocz do zawartości

Podroby z jelenia .


Opis

Nie wiem czy komuś się przyda ten przepis ale znając różnorodność upodobań kulinarnych naszych podopiecznych czasami warto wiedzieć co nie co nawet o przyrządzaniu dań z dziczyzny .Pierwszy raz jem tu takie frykasy i delikatesy bo goszczę w domu w którym tradycja łowiecka przechodzi z ojca na syna ,więc mam nie ograniczony dostęp do różnych mięsiw

Składniki :

Ok 1 kg podrobów z jelenia (serce ,wątroba,nerki i płucka)

1 cebula pokrojona w piórka

3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane można przez praskę przecisnąć

3-4 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę

Wykonanie podroby umyć osuszyć i pokroić w kostkę dość drobną tak 1cm na cm max 1,5 cm

Do garnka włożyć trochę smalcu rozgrzać wrzucić powyższe składniki i chwilę przesmażyć tak max 5 minutek ale żeby się nie zrumieniło raczej tylko poddusiło .

Następnie dodać do tego wody nie za dużo i zagęścić zaklepać jak kto woli ,żeby była konsystencja średnio gęstego sosu .

Gotować ok 1 godziny albo do czasu jak podroby będą miękkie .

W między czasie przyprawić solą ,pieprzem i octem .

Dodać do tego zieloną cebulką czyli szczypiorek ,zieloną pietruchę i jakieś ziółko ,które ma drobniusie fioletowe kwiateczki .Wszystko posiekane ale nie musi być bardzo drobno .

I gotowe .Smakowało :tak:

Do tego były ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki usmażone na patelni z cebulką i zielona sałata przyprawiona solą,pieprzem ,octem i olejem którą własnoręcznie wyrwałam z grządki w przy domowym mini ogródku moich gospodarzy i jeszcze była fasolka szparagowa gotowana z wędzonym boczkiem i jakąś zieleniną koperek to był chyba .

  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 1




Rekomendowane komentarze

Godzinę temu, Mirelka1965 napisał:

Możesz mi powiedzieć, czy odgotowywałaś wcześniej nerki?

Ja nie robiłam tylko mój osobisty kucharz ;) mnie pogonił z kuchni ale zerkałam zza winkla bo byłam ciekawa tego przepisu .Nic nie obgotowywał nic wcześniej nie namaczał podroby były mięciuteńkie .Ta jelenina bo nie wiem chyba tak można nazwać mięso z jelenia jest taka delikatniusia ma smak podobny do kaczki tylko mniej słodki ,pięknie pachnie jak się ją smaży a te podroby smakowały podobnie jak z kuraka czy wieprzowe :)

  • Zgadzam się 1

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach
2 godziny temu, LACH napisał:

Smakowało 

Kłamczucha :szydera::szydera::szydera:

:$ smakowało mi i tyle jak nie wierzysz to se zrób na obiad i sam się przekonasz,że dobre to jest :)

  • Zgadzam się 1

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach
4 minuty temu, INEZ napisał:

:$ smakowało mi i tyle jak nie wierzysz to se zrób na obiad i sam się przekonasz,że dobre to jest :)

Ależ w talerz! Wierzę! Taki kłerwa żarcik.:szydera:

  • Lubię to 1

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

Chcesz dodawać posty, wysyłać wiadomości prywatne, otrzymywać powiadomienia o ofertach? Załóż konto lub zaloguj się...

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To tylko chwila!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


O nas

Forum OpiekunkaRadzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 7 rok! W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompedium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych firm i agencji pracy.

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2021 Opiekunkaradzi.pl
Polityka prywatności i cookies | Regulamin | Kontakt | Reklama i HR

×
×
  • Dodaj nową pozycję...