Skocz do zawartości

Chleb


Opis

Chlebek nie wymaga dużo pracy, a zapach roznosi się po całym domu.

Chlebek z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
Składniki:
700 g mąki pszennej lub chlebowej
300 ml wody
130 ml mleka 
25 gr świeżych drożdży 
1łyżka soli 
1 łyżeczki cukru
Składniki na pomadę dzięki której chlebek ma chrupiącą skórkę
100 ml wody 
czubata łyżeczka mąki 
szczypta soli
Zrobić rozczyn z mleka cukru,1 łyżeczki mąki i drożdży odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać dodać do niej pozostałe składniki + rozczyn.
Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół i uformować dwa chlebki. Blachę (tę dużą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Na niej ułożyć chleby. Zostawić do wyrośnięcia kolejną godzinę. 
Nagrzać piekarnik na 230st góra/dół bez termo obiegu. Zanim się nagrzeje przygotować pomadę. Do garnuszka wlać wodę i mąkę z solą, doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowaną pomadą obficie posmarować chleby pędzlem. 
Chleby piec w 230st przez 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 180stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce.

received_1821169701262839.jpeg

received_1821194407927035.jpeg



Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz
×