Opis
Chlebek z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
Składniki:
700 g mąki pszennej lub chlebowej
300 ml wody
130 ml mleka
25 gr świeżych drożdży
1łyżka soli
1 łyżeczki cukru
Składniki na pomadę dzięki której chlebek ma chrupiącą skórkę
100 ml wody
czubata łyżeczka mąki
szczypta soli
Zrobić rozczyn z mleka cukru,1 łyżeczki mąki i drożdży odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać dodać do niej pozostałe składniki + rozczyn.
Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół i uformować dwa chlebki. Blachę (tę dużą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Na niej ułożyć chleby. Zostawić do wyrośnięcia kolejną godzinę.
Nagrzać piekarnik na 230st góra/dół bez termo obiegu. Zanim się nagrzeje przygotować pomadę. Do garnuszka wlać wodę i mąkę z solą, doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowaną pomadą obficie posmarować chleby pędzlem.
Chleby piec w 230st przez 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 180stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce.
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się