Opis
250 g mielonych orzechów laskowych
250 g cukru ,dała mniej
Ekstrakt waniliowy 1-2 łyżeczki , cukier waniliowy też może być
2 duże pomarańcze
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany kremówki
25 g masła kokosowego
Szczypta soli
Pomarańcze po wyszlifowaniu,zalej wodą i gotuj ok.dwóch godzin pod przykryciem ,do miękkości. Po wystudzeniu owoców ,usuń z nich pestki i zmiksuj na gładko w całości.
Orzechy laskowe wymieszaj z proszkiem do pieczenia,szczyptą soli , cukrem i wanilią.Całe jajka ubij mikserem na puszystą ,kremową masę,dodaj do niej mus pomarańczowy oraz sypkie składniki , wymieszaj dokładnie.
Tortownica ok.22 cm , z papierem do pieczenia bądź wysmarowana , wkładam ciasto i do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 60- 70 minut.
Po upieczeniu wystudzić i polać polewą czekoladową .
Polewa . Czekoladę połamać i rozpuścić w podgrzanej śmietance z dodatkiem masła kokosowego.
Masło kokosowe można zrobić samemu w blenderze kielichowym . Suche wiórki kokosowe mielimy i w miarę mielenia zaczną się rozrzedzać i nabierać tłustej konsystencji.
Można udekorować ciasto cząstkami pomarańczy. Powiem Wam, że przypadło mi do gustu i smaku.
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się