Skocz do zawartości

Ciasteczka z ciecierzycy/fasoli


Opis

Bezglutenowe, wysokobiałkowe, a mimo to pyszne

Ciasteczka z ciecierzycy ( fasoli )

puszka ciecierzycy ( fasolki kolor obojętny )

2 łyżki oleju lub oliwy

2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy, ulubiony olejek, skórkę cytrynową-inwencja zależy od upodobań

4-6 łyżek słodzidła (cukier, stevia, miód-lub pomieszać)

3 łyżki kakao

2-3 łyżki mleka

szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Największą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy takie coś do nakładania lodów i kubek z wodą, oraz drewnianą łyżkę. 

Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy na jednolitą masę. Sprawdzamy, czy są wystarczająco słodkie i jeśli smak odpowiada przystępujemy do czynności formowania ciasteczek. Maczamy w wodzie łyżkę do lodów, nabieramy porcję ciasta i kładziemy na blachę zachowując odstęp. Po skończonej czynności nakładania, bierzemy w łapkę łyżkę drewnianą, maczamy końcówkę w wodzie i robimy dziurki w porcjach ciasta. Do dołków nakładamy ulubione dodatki: migdały, orzechy, czekoladę, lemon curd, budyń, kisiel, galaretkę itp. Pieczemy 15-20 minut. Chwilkę odczekujemy i wcinamy. Krótki czas po upieczeniu są bardzo miękkie i dlatego należy tę "chwilkę" odczekać, aby "stężały".

Podałam przepis podstawowy. Ja wzbogacam surową masę o jedno jajo i jeszcze dodatkowe 1-2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej ( masa musi być spójna, aby można ją było nakładać łyżką do lodów). Kulki pięknie wyrastają, wspaniale pachną, a nikt nie zgadnie, że są z ciecierzycy. Jeśli nie ma pod ręką ciecierzycy można zastosować fasolę ( kolor obojętny, ważne żeby nie była w sosie pomidorowym )...Fertig...:d

 Udostępnij


Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Podejrzewam , że w smaku taki trochę oszukany marcepan.Wypróbuję .:d. Kiedyś mija nieżyjąca cioteczka robiła tort na bazie fasoli i był pycha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, Afryka napisał:

Podejrzewam , że w smaku taki trochę oszukany marcepan.Wypróbuję .:d. Kiedyś mija nieżyjąca cioteczka robiła tort na bazie fasoli i był pycha.

Marcepana to w żadnym razie nie przypomina...:haha: Ale są pyszniaste...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworzą ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będacy uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...