Skocz do zawartości

Płucka cielęce na kwaśno , przepis rodzinny ,pokoleniowy


Opis

Potrawa dla wielbicieli podrobów lub wybitnych smakoszy.

Płucka cielęce w ilości ok.1 kg

Pęczek włoszczyzny bez marchewki 

2 cebule 

Szklanka dobrego zakwasu ,tzw. żurek 

Parę ziarenek ziela angielskiego ,2-3 liście laurowe ,pieprz czarny ,ziołowy , sól ,jarzynka 

Pół szklanki kwaśnej śmietany 

Płuca dokładnie myjemy , zalewamy zimną wodą , doprowadzamy do zagotowania ,po czym pierwszą wodę odlewamy .Następnie zalewamy świeżą wodą i gotujemy na wolnym ogniu , ewentualnie szumując .Do gotujących się podrobów wrzucamy włoszczyznę i lekko solimy wywar . Miękkie płucka wyciągamy z wywaru i kroimy na kawałki jak do gulaszu . W rondlu rozgrzewamy tłuszcz ( wg. upodobań ,ale ja w tym wypadku preferuję łyżkę smalcu ) , lekko rumienimy nasze podróbki , dorzucamy poszatkowaną cebulę, razem lekko szklimy , dodajemy ziele angielskie i liście laurowe , zalewamy wywarem z gotowania płucek do przyjęcia owych.Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli ,po czym zalewamy ostrożnie zakwasem , na początek pół szklanki .Mąką z zakwasu zagęści nam potrawę . Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy finalnie dużą ilością pieprzu,jarzynową i nawet na parę kropli maggi potrawa się nie obrazi. Zajadamy z chlebem bądź kaszą na sypko. Smacznego smakosze.:d...ja uwielbiam ,ale ja to ja.:320_sun_with_face:

 Udostępnij


Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

W zyciu tego nie jadlam.  Nie jestem chyba zwolennikiem plucek, ale przepisik ciekawy. Wiele razy slyszalam tytul "kwasne plucka" i zupelnie nie kumalam co to za potrawa.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, fioletowa.mysz napisał:

W zyciu tego nie jadlam.  Nie jestem chyba zwolennikiem plucek, ale przepisik ciekawy. Wiele razy slyszalam tytul "kwasne plucka" i zupelnie nie kumalam co to za potrawa.

Tak na kwaśno ,ale z octem .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...