Skocz do zawartości

Polewka jurajska


Opis

Ta zupa ,to smak mojego dzieciństwa ( świetnie robiona przez siostrę mojej babci )

1 litr dobrego kefiru 

0,5 litra kwaśnej śmietany ( takiej do zup i sosów) 

1 jogurt naturalny 

1 szkl.zimnego rosołu 

2- 3 łyżki mąki pszennej

Sól,pieprz czarny i ziołowy , oczywiście wegeta.

Do garnka wlewamy kefir ,jogurt i połowę rosołu ,stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy , mieszając ,aby nie zrobił się nam serek. Kiedy będzie mocno gorące dodajemy roztrzepaną śmietanę z mąką i resztą rosołu . Doprawiamy finalnie ,ma być pieprzne i lekko kwaskowe , możemy wcisnąć troszkę soku z cytryny . Podajemy z tłuczonymi ziemniakami ,sowicie okraszonymi skwarkami z wędzonego boczku z cebulką i obowiązkowo posypanymi świeżym koperkiem bądź szczypiorek.

Przy gotowaniu można włożyć gałązki lubczyku , będzie bardzo aromatyczna.

Kaloryczna,ale wraz z rodziną uwielbiamy. Mało znana zupa z mojego regionu , być może znana również gdzie indziej.:d





Rekomendowane komentarze

U mnie w Wielkopolsce siostry babci robily podobna zupke, tylko nazywalo sie to "kwasne" i rosolek musial byc z krolika albo zajaca. Trzymac cos na kwasne to wlasnie hodowac zwierza na ta zupe. Obowiazkowo z makaronem wstazki jak do czerniny.

To tez smak mojego dziecinstwa.

Edytowane przez hawana

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

Fajna nazwa i super przepis, kocham takie regionalne perełki :). Jura bardziej krakowska, czy częstochowska?

Zupa po dodaniu mąki ma się zagotować? Nie zwarzy się?

Ciekawa jestem bardzo, jak zupa była robiona wcześniej, jak nie było jogurtu i vegety ;)? 

  • Lubię to 2

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach
7 minut temu, salazar napisał:

Fajna nazwa i super przepis, kocham takie regionalne perełki :). Jura bardziej krakowska, czy częstochowska?

Zupa po dodaniu mąki ma się zagotować? Nie zwarzy się?

Ciekawa jestem bardzo, jak zupa była robiona wcześniej, jak nie było jogurtu i vegety ;)? 

Trzeba energicznie mieszać ,do prawie zagotowania się , żeby się nie zwarzyła ,powoli gęstnieje ,musi być zawiesista.

Była robiona na zsiadłym mleku,maślance ... oczywiście bez wegety .:)...a ja mieszkam w tzw .bramie Jury Krakowsko - Częstochowskiej czyli w Zawierciu ,a zdecydowanie bliżej mam do Częstochowy.:).

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

Dzięki :).

 

Muszę zrobić, podoba mi się przepis i bardzo lubię kwaśne zupy.

Chyba zagotuję dla pewności mąkę w rosole, a potem dodam nabiałową część składników, mam nadzieję,  że nie straci na smaku :).

Kiedyś w De, jak miałam fazę, namiętnie produkowałam "szczawiową" ze szpinaku, albo tak doprawiałam sałatkę ziemniaczaną, że smakowała prawie jak żurek :D.

 

  • Lubię to 1

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

Chcesz dodawać posty, wysyłać wiadomości prywatne, otrzymywać powiadomienia o ofertach? Załóż konto lub zaloguj się...

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To tylko chwila!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


O nas

Forum OpiekunkaRadzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 7 rok! W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompedium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych firm i agencji pracy.

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2021 Opiekunkaradzi.pl
Polityka prywatności i cookies | Regulamin | Kontakt | Reklama i HR

×
×
  • Dodaj nową pozycję...