Opis
1 litr dobrego kefiru
0,5 litra kwaśnej śmietany ( takiej do zup i sosów)
1 jogurt naturalny
1 szkl.zimnego rosołu
2- 3 łyżki mąki pszennej
Sól,pieprz czarny i ziołowy , oczywiście wegeta.
Do garnka wlewamy kefir ,jogurt i połowę rosołu ,stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy , mieszając ,aby nie zrobił się nam serek. Kiedy będzie mocno gorące dodajemy roztrzepaną śmietanę z mąką i resztą rosołu . Doprawiamy finalnie ,ma być pieprzne i lekko kwaskowe , możemy wcisnąć troszkę soku z cytryny . Podajemy z tłuczonymi ziemniakami ,sowicie okraszonymi skwarkami z wędzonego boczku z cebulką i obowiązkowo posypanymi świeżym koperkiem bądź szczypiorek.
Przy gotowaniu można włożyć gałązki lubczyku , będzie bardzo aromatyczna.
Kaloryczna,ale wraz z rodziną uwielbiamy. Mało znana zupa z mojego regionu , być może znana również gdzie indziej.
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się