Skocz do zawartości

Szarlotka prawie sypana, czyli Krümmelltort


Opis

Ciasto z gatunku pyszne, a co najważniejsze, bez zakalca.

Znacie zapewne hasło "szarlotka sypana"...Moja babcia taką piekła pod nazwą Krümmelltort. Jako, że jestem wygodna postanowiłam lekko przepis zmodyfikować...

2 szklanki mąki ( pszenna, orkiszowa, mieszanka bezglutenowa...z każdej wychodzi równie pyszna)

1,5 szkl. cukru ( tyle samo Stevii 0 kalorii lub 2 szklanki Ksylitolu)

1 kostka margaryny lub masła (temperatura więcej niż pokojowa, czyli bardzo miękka)

1 kg obranych, pokrojonych i począstkowanych jabłek 

cukier waniliowy

cynamon

Przygotowane wcześniej jabłka oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Pozostałe składniki włożyć do obszernej miski i palcami rozcierać na kruszonkę. Blaszka 24 cm lub mały prostokąt. Piekarnik nagrzać do 190 st. bez termoobiegu. Na dno blaszki wsypujemy ciut więcej niż połowę kruszonki. Następnie wyłożyć jabłka i na wierzch pozostałą kruszonkę. Piec około godziny. Wierzch powinien być złotego koloru. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem...Fertig...:tak2: 

 

 

 

 Udostępnij


Opinie użytkowników



Rekomendowane komentarze

Kupuję w ciemno , ostatnio zrobiłam się leniwa i uwielbiam przepisy na ciasta mało pracochłonne ...:haha:.

No co, swoje w życiu już upiekłam i teraz niech się młodsze pokolenie wykazuje . Córuś godnie przejęła pałeczkę.:d

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Afryka napisał:

Kupuję w ciemno , ostatnio zrobiłam się leniwa i uwielbiam przepisy na ciasta mało pracochłonne ...:haha:.

No co, swoje w życiu już upiekłam i teraz niech się młodsze pokolenie wykazuje . Córuś godnie przejęła pałeczkę.:d

Jak u mnie....:zdrówko:  Ale jak tort, to ja....no...muszę i już...Córcia może ozdobić....:tak2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Basiaim napisał:

Szybko i smacznie pewnie.

 

Moja córuś jeszcze pałeczki nie przejęła, za to syn- zawodowy kucharz.

Czadowo...trzeba się ustawić, no nie? :dobrze:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest klasyczny deser nazywany crumble, czyli  owoce zapieczone z kruszonka, najlepsze podawane na cieplo. Owoce wszelkiego rodzaju sa pyszne, ale te bardzo"wodnite" nie polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworzą ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będacy uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...