Skocz do zawartości

Rolady /zrazy/ z jelenia.


Opis

Jako, że zięć mojej PDP jest myśliwym, zostałem obdarzony dziczyzną z jelenia. Mam mięso na rolady, na gulasz i na pieczeń. Zacząłem od rolad - zrazów.

- 9 kawałków mięsa na zrazy,
- musztarda,
- natka pietruszki,
- 9 cienkich plastrów boczku,
- ogórki kiszone, z braku takowych tutaj, kupiłem Essigurken,

- 4 czerwone cebule,

- 200 ml czerwonego wina,

- 200 ml bulionu, najlepiej z dziczyzny, ale może być inny, tylko nie drobiowy,

- 1 łyżka octu balsamicznego,

- sól i świeżo mielony pieprz.

Mięso przygotować, jak na nasze zrazy. Posmarować musztardą i posypać natką pietruszki. Ułożyć plastry boczku i ćwiartki ogórka. Zrazy zawinąć i spiąć wykałaczkami.

Posolić i popieprzyć gotowe zrazy po wierzchu i opiec na brązowo, na gorącym oleju. Następnie zdjąć z patelni i odłożyć. 

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, na pozostalym tłuszczu. Następnie podlać winem, dodać bulion i włożyć do tego sosu nasze rolady. Dusić około 1,5 godziny, obracając od czasu, do czasu. Sos musi się zredukować, a rolady zmięknąć.

Na koniec dodać do sosu ocet balsamiczny.

Ja podałem, jak nasze zrazy, tj. z czerwoną kapustą i knedlami.

Sądzę, że przepis możnaw całości zastosować do zrazów wołowych. 

Polecam :dobrze:.

  • Lubię to 4
 Udostępnij


Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

  • Administrator

@MisiekFfm wypytałeś o pochodzenie mięsa? Kiedyś rozmawiałam z myśliwym i powiedział mi, nie ma czasu na zabawy w badanie mięsa. Od tego czasu dziczyzny unikam :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, Moderator napisał:

@MisiekFfm wypytałeś o pochodzenie mięsa? Kiedyś rozmawiałam z myśliwym i powiedział mi, nie ma czasu na zabawy w badanie mięsa. Od tego czasu dziczyzny unikam :(

To są Niemcy :cześć3:. Tu wszystko, prawie wszystko, robi się lege artis.

Mięso było badane. Jak ma się pozwolenie na odstrzał, to nie da się ominąć obowiązkowego badania.

A co do rozbiórki też nie mogę mieć zastrzeżeń, bo akurat ten myśliwy jest z zawodu dyplomowanym mistrzem rzeźniczym i masarskim.

IMG-20180225-WA0004-288x512.jpg

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworzą ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będacy uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...