Opis
Składniki :
Mąka i tłuszcz w proporcji 1;1
np .na0,5 kg mąki 0,5 kg margaryny lub masła (w oryginale jest masło )
Odrobina drożdży nie więcej niż 2-3 dag na kilogram mąki
0,5 szklanki śmietany kwaśnej lub 7 łyżek
1 łyżka cukru i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do obtaczania białka z jajek i cukier (może być trzcinowy byle był w większych kryształkach) .Można użyć zamiast cukru np.mielone orzechy czy migdały ale w oryginale jest cukier.
Wykonanie :
Z mąki ,tłuszczu ,drożdży ,cukru ,proszku do pieczenia i śmietany zagniatamy ciasto ,wałkujemy i wykrawamy ciasteczka dowolnych kształtów .
Namaczamy najpierw w białku a potem obtaczamy w cukrze(tylko z jednej strony )
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni 15-20 minut .
Ciasteczka są bardzo kruche ale za to" rozpływają" się w ustach .
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się