Skocz do zawartości

Opis

Przepisik na łatwe ciasto pierogowe.

Pierogi to takie danie, które wydaje sie być trudne. A to z powodu ciasta, które lubi sie lepić, albo jest za twarde, albo weźmie i się złośliwie w garze rozpaćka. Przepisik, którym sie  z wami dzielę jest zupełnie inny. Ciasto wychodzi elastyczne i plastyczne, oraz ech i ach:szydera:

A zapomniałabym! Z dedykacją dla @Heidi się tutaj wysilam :haha:

Podam proporcje na porcję dla 4 normalnie żertych ludzi. Jak ktoś lubi wcinać tego więcej to sobie ilość składników podwoi albo i potroi. 

Tak ze 2 szklanki maki należy wsypać do miski. Dodać do niej ze 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Zalać to 150 ml wrzątku. . Zabełtać łyżką a potem zagnieść pracowicie łapkami aż ciasto będzie gładkie. Tak ze 4 minuty trzeba je uciskać ze wszystkich stron, właśnie aby póżniej było elastyczne.

Gdy już mozemy się ucieszyć z wykonania zadania, bierzemy kawałek folii spożywczej albo jakiś woreczek foliowy, i zawijamy w to ciasto, odkładając gdzieś na boku na pół godziny. NIE do lodówki! Po pól godzinie ciasto w folii jest błyszczące od tego oleju co to go w nie wmiętosiliśmy. I tak ma być. 

Ja ide na łatwizne i przygotowuje sobie rolki z ciasta. Takie jak przy pieczeniu ciasteczek albo przy kopytkach. Tylko grubsze! Bo gdy minie pół godziny to ja wyciagam jeden taki wałek i zwyczajnie odkrawam plasterki, które rozwałkowuję, napycham farszami, zlepiam i gotuję. Po 3 plastry odpiłowuję, resztę trzymam pod folia,żeby nie wysychało bo wtedy traci ta bajeczną plastycznośc. I nie podsypuje blatu maką. Nie ma takiej potrzeby bo nic mi sie nie przykleja. Gotowe pierogi tylko podsypuje bo tak sie przyzwyczaiłam:szydera:

No i zostało tylko gotowanie. Wrzucamy na wrzatek, czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy. W zależności od farszu czas jest różny. Gdy farsz jest z gotowanych rzeczy to ok 3 minuty. Ale z miesem surowym to jakoś tak z 7 minut trzeba. I gwarantuję,że ciasto się nie rozpaćka.

Mała uwaga na boku. Do pierogów bardziej nadaje sie maka typ 500 czyli u nas poznańska. Jak ktoś woli zdrowsze pierogi to polecam mąkę orkiszową. Proporcje te same co przy poznańskiej.  Gryczana znowu jest troche mniej klejąca ale to nie szkodzi. Bo można sobie zrobić miszmasz dodając trochę kukurydzianej, albo ryżowej a nawet kartoflanej. Ostatnio z tortowej produkowałam. I było okej.

No i to cała filozofia.

Poniżej foteczka pierogów z mięsem mielonym surowym oraz soczewicą. Właśnie z maki tortowej. W tamtym tygodniu sie odstresowywałam i lepiłam:haha:

                                                                        13145748_20181007_140900.thumb.jpg.5c750204b0022939b0d6cb7de2f7baf8.jpg

 

  • Lubię to 3
  • Zgadzam się 1
 Udostępnij


Opinie użytkowników



Rekomendowane komentarze

Farsz z surowego łososia:

Filet z łososia

Pęczek koperku

Cebula

Śmietana 30% (200 ml)

Pyszne masełko 

Sól, pieprz

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na masełku. Na patelnię wrzucamy rozdrobnionego łososia, dodajemy śmietanę, poszatkowany koperek i przyprawiamy solą morską. Całość dusimy na małym ogniu około dziesięciu minut po czym odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch. Serwujemy na ciepło posypane koperkiem. Uwielbiam je! 

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, fioletowa.mysz napisał:

Mówisz i masz:haha:

Farsz z surowych ziemniaków:

8 dużych ziemniaków 

150 g wędzonego boczku 

2 średnie cebule 

sól, pieprz 

Ziemniaki  zetrzeć na tarce o tych małych oczkach. Potem pierdyknąć na jakieś sito, zeby woda ściekła. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na petelence. Dodać do tego odwodnioną masę z kartofli i mieszając baaardzo dokładnie wszystko razem jeszcze przesmażyć, tak aby smak surowizny zniknął jak sen jakiś złoty, a całość nabrała lekko szarego koloru. Farsz sie zrobi taki lekko szklisty. Wtedy doprawiamy do smaku, studzimy i napychamy w ciasto pierogowe. Gotujemy ze 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy okraszone boczusiem i cebuleczką oraz z kwasną śmietaną. Pycha!

Hi...hi...hi...ja jestem wielbicielką smażonych ziemniaków....surowych.....I nie wpadłam na to, że mogę sobie zaserwować je w charakterze farszu do pierogów...:haha: Dobry pomysł...:dobrze:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Heidi napisał:

Ha !!! Mam farsz na ruskie pierogi. Wiemy, że w DE znaleźć dobry twaróg jak u nas w PL jest bardzo trudno. Markety mają tysiące ofert i brak polskiej półki z naszymi krajowymi pysznościami. Idąc w ślad za doradztwem @Joy do ziemniaków dodałam kostkę sera feta. I jest proszę Państwa  . BINGO !!!!. Trzeba tylko uważać z solą, bo feta nie zaskoczy jej brakiem :haha:. Szpinak świeżutki też już zakupiłam :oklaski:. Jutro będę się bawić w lepienie pierogów:oklaski:. Jutro @fioletowa.mysz miej się na baczności, dowiesz się pierwsza o efektach mojego wiekopomnego dzieła :haha:

A ja myślałam, że znasz ten sposób z fetą...:haha: Na przyszłość....jak nie będzie ci się chciało lepić pierogów, to polecam ciasto filo...zwijasz ten farsz w cygarka i pieczesz w piekarniku....albo wkładasz taki fetowy farsz w naleśniczki pikantne i krokieciki ruskie masz....Możesz te naleśniczki też zabarwić na zielono...:haha:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Farsz śliwkawkowy:haha:

Jakieś pół kg śliwek węgierek
pół szkl posiekanych orzechów laskowych
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
4 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, pasty waniliowej czy co kto tam ma
odrobina imbiru
odrobina chili 
2 łyżki masła

Ze śliwek wydłubujemy pestki i kroimy na drobne kawałki. Na dużej patelni roztapiamy masło, wrzucamy śliwki i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy miód, cynamon, brązowy cukier, coś waniliowego, imbir i chili. Całość dusimy ok 10 minut. Odparowujemy tak dlugo aż nasze oko nam powie,że konsystencja nadaje się do upychania w cieście. Kleimy pierogi. Gotujemy z minutke od wypłynięcia. Polewamy słodką śmietanką wybetaną z cukrem i cynamonem. Mozna tez posypac orzechami. Uprażonymi! Ale komu by się chciało?:szydera:

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, fioletowa.mysz napisał:

Farsz śliwkawkowy:haha:

Jakieś pół kg śliwek węgierek
pół szkl posiekanych orzechów laskowych
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
4 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, pasty waniliowej czy co kto tam ma
odrobina imbiru
odrobina chili 
2 łyżki masła

Ze śliwek wydłubujemy pestki i kroimy na drobne kawałki. Na dużej patelni roztapiamy masło, wrzucamy śliwki i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy miód, cynamon, brązowy cukier, coś waniliowego, imbir i chili. Całość dusimy ok 10 minut. Odparowujemy tak dlugo aż nasze oko nam powie,że konsystencja nadaje się do upychania w cieście. Kleimy pierogi. Gotujemy z minutke od wypłynięcia. Polewamy słodką śmietanką wybetaną z cukrem i cynamonem. Mozna tez posypac orzechami. Uprażonymi! Ale komu by się chciało?:szydera:

Dlatego rzadko jem pierogi....doopsko rośnie...aż huczy...:szydera:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...