Opis
Ciasto z cytrynową pianką. Moim zdaniem owa pianka smakuje jak sernik, ale jest puszysta i lekka i och oraz ach :))) Warto spróbować upiec to cudo bo pracy przy nim mało a smakuje wybornie. Nie byłabym sobą gdybym recepty nieco nie zmodyfikowała. Fioletowe persony już tak mają
Spód:
250 g masła
150 g cukru
300 g mąki
Od siebie dodałam skórkę otarta z jednej cytryny oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać skórkę cytrynową oraz mąkę i proszek do pieczenia. Dokłądnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Użyłąm do tego miksera gdyż nie lubię się przemęczać. Foremke (Wielka musi być! Najlepiej 30x35 cm. Użyłam mniejszej i pianki okazało się za dużo) wysmarować masłem i wylepić ciastem. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika(180 stopni) i podpiec przez 15 min. Pozostawić do ostygnięcia
Pianka:
8 jajek
500 g cukru
sok wyduszony z dwóch cytryn zacnej wielkości
60 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem do białości (ok.2 min na szybkich obrotach). Dodać sok cytrynowy oraz mąkę z proszkiem. Wymieszać i wylać na podpieczony spód. Pieczemy w gorącym piekarniku (nadal jest to 180 stopni), przez ok. 25 min. Mnie to zajęło minut 40 dlatego wierzch mi z deczko za mocno zbrązowiał co zamaskowałąm rozpuszczoną czekoladą. Ale wystarczy delikatnie oprószyć cukrem pudrem i wcinać.
Jest aromatyczne i naprawdę pycha. Smaczności życzę
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się