Skocz do zawartości

Podroby z jelenia .


Opis

Nie wiem czy komuś się przyda ten przepis ale znając różnorodność upodobań kulinarnych naszych podopiecznych czasami warto wiedzieć co nie co nawet o przyrządzaniu dań z dziczyzny .Pierwszy raz jem tu takie frykasy i delikatesy bo goszczę w domu w którym tradycja łowiecka przechodzi z ojca na syna ,więc mam nie ograniczony dostęp do różnych mięsiw

Składniki :

Ok 1 kg podrobów z jelenia (serce ,wątroba,nerki i płucka)

1 cebula pokrojona w piórka

3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane można przez praskę przecisnąć

3-4 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę

Wykonanie podroby umyć osuszyć i pokroić w kostkę dość drobną tak 1cm na cm max 1,5 cm

Do garnka włożyć trochę smalcu rozgrzać wrzucić powyższe składniki i chwilę przesmażyć tak max 5 minutek ale żeby się nie zrumieniło raczej tylko poddusiło .

Następnie dodać do tego wody nie za dużo i zagęścić zaklepać jak kto woli ,żeby była konsystencja średnio gęstego sosu .

Gotować ok 1 godziny albo do czasu jak podroby będą miękkie .

W między czasie przyprawić solą ,pieprzem i octem .

Dodać do tego zieloną cebulką czyli szczypiorek ,zieloną pietruchę i jakieś ziółko ,które ma drobniusie fioletowe kwiateczki .Wszystko posiekane ale nie musi być bardzo drobno .

I gotowe .Smakowało :tak:

Do tego były ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki usmażone na patelni z cebulką i zielona sałata przyprawiona solą,pieprzem ,octem i olejem którą własnoręcznie wyrwałam z grządki w przy domowym mini ogródku moich gospodarzy i jeszcze była fasolka szparagowa gotowana z wędzonym boczkiem i jakąś zieleniną koperek to był chyba .

  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
 Udostępnij


Opinie użytkowników



Rekomendowane komentarze

10 minut temu, INEZ napisał:

Zostaw już te tarasy i balkoniki okien czasami nie pomyl od mojego pokoju jest to środkowe ,a te po bokach to sypialnia dziadków i stołowy :haha:

Ok.:hura:śpię w stołowym.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...