Opis
Chleb z ziarnami
0.50 kg mąki pszennej
0.25 kg -||- pszenno razowej
0.25 kg -||- żytniej razowej
5 dkg drożdży świeżych lub 14g suszonych
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 litr letniej wody
4 łyżki siemię lniane
2 łyżki słonecznik
1 łyżką dynia
2 łyżki otręby
Sposób wykonania
Do miski wlać wodę, wsypać cukier i pokruszyć drożdże.
Poczekać chwilę aż drożdże zaczną pracować.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Odstawić na 20 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wymieszać.
Foremki wysmarować masłem i przełożyć ciasto.
Zostawić na 20 min. do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik rozgrzać do 200 'C i piec chleb około godz.
Po upieczeniu wyjąć z foremki na kratkę i zostawić do ostudzenia.
Smacznego
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się