Skocz do zawartości

Kaczka z jabłkami, czyli rzecz o pterodaktylu po staropolsku


Opis

Pracochłonne, ale nie jest to czas zmarnowany...

Kaczka....podobno sucha...podobno mało mięska...nic bardziej błędnego...Dobrze zrobiona kaczucha stanowi raj dla podniebienia...:)

Kaczka...pterodaktyl..sztuk 1

Jabłka pozbawione gniazd nasiennych ( ok 1 kg)

Magiczna przyprawa ( 2 części soli,  1 część pieprzu, 1 część papryki słodkiej)

Majeranek ( ze dwie garście)

Wykałaczki, nici, szpilki do drobiu

W miseczce mieszamy magiczną przyprawę z majerankiem. Przygotowujemy pticę, czyli myjemy i pozbawiamy pikli (pozostałości po piórach) metodą dowolną...paznokciami lub pensetą. Nacieramy mieszanką przypraw, do wnętrza pakujemy jabłka wymieszane z pozostałością przypraw. Jeśli zostały nam jabłka, nie wyrzucamy ich...dołożymy je do pieczystego jako dodatek. Otwory pterodaktyla zamykamy w dowolny sposób ( szpilkami, wykałaczkami, nicią) i zostawiamy na noc do zmacerowania pod przykryciem ( miska z deklem, naczynie do pieczenia z deklem, miska z folią). Nagrzewamy piekarnik do 170 st. Wkładamy ptaka do naczynia z przykryciem ( możemy dołożyć pozostałe jabłka) i pieczemy jakieś 2 godzinki. Po tym czasie należy wyciągnąć naczynie i wydzielonym sosem polać mięso. Pakujemy z powrotem do piekarnika i co 20-30 minut czynność polewania powtarzamy ( zapobiega wysuszenia mięsa). Teoria głosi, że na każdy kilogram mięsa potrzeba 1 godziny pieczenia. Ponieważ ja piekę w niezbyt wysokiej temperaturze, wydłużam czas pieczenia...Podam przykład...Kaczucha 2,5 kg + 1 kilogram jabłek - daje to 3,5 kilograma masy i potrzebuję 3,5 pieczenia do miękkości....Fertig...:cześć3:

Uwaga...jeśli ktoś piecze w garnku rzymskim, należy włożyć naczynie do zimnego piekarnika...



Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz
×