Opis
Lemon curd przepyszny krem cytrynowy...Używam go do wielu potraw...nadzienie do naleśników, dodatek do kremu tortowego, smak do bitej śmietany, polewa na tort bezowy, nadzienie do ciasteczek, musy na bazie białej czekolady.... Robię zawsze z podwójnej porcji...
Składniki:
3 żółtka
80 g cukru pudru
sok z 2 cytryn
ok. 120 g masła
Żółtka, sok z cytryn i cukier puder przekładam do rondelka, dokładnie mieszam i podgrzewam. Dodaję masło (jak całość zacznie robić się ciepła) i wszystko dokładnie mieszam, aż zacznie bąbelkować...cała masa zacznie gęstnieć, wyraźnie zjaśnieje. Wtedy zdejmuję z ognia, przelewam do wyparzonego słoika i po wystudzeniu chowam do lodówki. Można przechowywać ok. 2 tygodni ( u mnie stoi dłużej, gdyż wlewam go na gorąco i odwracam słoik do góry dnem)....Fertig...
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się