Opis
Składniki na ciasto
6 jajek
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4szklanki orzechów włoskich
1 kg jabłek (pokrojonych w kostkę)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Białka ubić na pianę dodać cukier (porcjami) cały czas ubijając. Jak już będzie ładna szklista masa,( taka jak przy robieniu biszkoptu) to wtedy dodać żółtka i olej a następnie pozostałe składniki
Piec około 45 minut
Ciasto po wystygnięciu przekroić na pół.
Masa
Składniki
0,5 litra mleka
1 budyń bez cukru
1 zoltko
1 cukier wanilowy
1 kostka margaryny lub masła
1 lub 2 galaretki
Owoce z puszki lub twarde odsączone że słoika (nie kwaśne)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
035 l mleko zagotować i do gotującego się mleka dodać wszystkie pozostałe składniki(oprócz galaretki i owoców) wymieszane w pozostałej ilości mleka. Zagotować razem. Następnie masę ostudzić i połączyć (utrzeć) z margaryna lub masłem.
Mase podzielić na pół
Jedna połówkę ciasta posmarować 1 częścią masy. Następnie ułożyć owoce (ananasy, winogrona) i zalać tężejącą galaretką. Przykryć to wszystko druga częścią ciasta posmarowana od sopdu druga część masy . Masa ma przykryć owoce zalane galaretką.W drugiej wersji można druga częścią masy posmarować wierzch ciasta i dodatkowo udekorować owocami.
Trochę pracochłonne ale za to jaki efekt
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się