Opis
UKRAINKA PSZTYNIECKA
Krem budyniowy:
3 szkl mle zagotować
3/4 szkl cukru
Z Łyż masła .
1 i 3/4 szkl mle
2 całe jaja
2 łyż ziemn
2 łýż pszenna
Wrobić kostkę masła.
Ciasto
3 jaj
3 łyż kakao
3/4cukru
3 łyż mio
1 łyżeczka sody
2 szkl mą
2 łyż wody ?
1 szkl do wrob na stol
Budyń: 3 szkl mleka zagotować z: 2 cukry waniliowe, 3/4 szkl cukru, łychą masła(podczas grzania trzepać składniki rózgą).
Na ww. miksturę wlać przez sitko klajster, składający się ze składników: 1 i 3/4 szkl zimnego mleka, 2 całe jaka L lub XL, 2 łyżki stołowe mąki pszennej i dwie ziemniaczanej(pięknie zblendować).
Podczas wlewania na wrzące mleko, mieszać energicznie i elegancko rózgą, ściszyć grzanie na min, ciągle mieszając doprowadzić do parkotania całej masy budyniowej, po 15 sek wyłączyć, przykryć i wystudziś do temp kuchennej. Przygotować kostkę masła, by miała temp kuchenną(do kremu).
Ciasto na parze(ja śmigam w garnku do gotowania mleka-podwójna ścianka z gwizdkiem): 2 jaja L, 3 czubate łyżki stołowe kakao, 3/4 szkl cukru, 3 łyżki stoł(takie fest) miodu, 1 łyżeczka sody, 2 szkl mąki typ 405, 2 łyżki wody(gdyby masa była zbyt tępa); do garnka nalać zimnej wody, wsypać wszystkie składniki, grzać parę i jednocześnie miksować rózgami na jednolitą, tępą masę do temp ok 60°C(by nie parzyła w ręce podczas wrabiania na stolnicy), jedną szklankę mąki uformować w gniazdko na stolnicy, wyłożyć na nie gorące i wyrobione ciasto, i zagnieść ze szklanką mąki jak na makaron(wrobić), podzielić na pięć równych części, podsypać w rogu stolnicy mąką i przykryć lnianą ściereczką by nie obsychało.
Odpalić piekarnik na 180°C(!bez termoobiegu).
Wałkować cienkie placki(jak na makaron) dobrze podsypując mąką, po rozwałkowaniu wyciąć prostokąt o wymiarach dna blaszki(wyłożonej papierem do pieczenia)-moje mają: 21x25cm, piec w 180°C bez termoobiegu przez ok 7min każdy, wykładać na blat, jeden na drugim i szczelnie przykrywać folią. Okrawki ciasta upiec i obsuszyć w 50°C, by były twarde.
Krem: kostkę masła rozprowadzić mikserem w misie i dodawać do tego po łyżce na 5 sekund chłodnego budyniu, i na wolnych obrotach połączyć w doskonały, aksamitny krem. Wstawić do lodówki, by nieco stępiał(ok 15 min).
Pierwszy placek ułożyć na dnie blaszki, na niego ok 6 łych kremu i równo rozprowadzić, przykryć drugim , 6 łych kremu itd do piątego, na który wykładam resztę kremu i posypuję przez gęste sitko zblendowanymi na pył upieczonymi okrawkami ciasta. Koniecznie do lodówy na minimum 12 h.
Kroić od razu całą blachę w cienkie paski(w poprzek)i na trzy(wzdłuż), cieszyć oko, i podniebienie, szczególnie dzieci-uwielbiają i nie chodzą zamulone.
Koszt 15 zł, roboty: godzina(we dwoje), efekt superekstrakuksusowy.
smacznego
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się