Skocz do zawartości

Makowiec japoński


Opis

Wspaniała uczta dla wielbicieli ciast z makiem....

No to zaczynamy....

Chciałabym przedstawić ciasto dla osób ceniących sobie czas i wygodę, oraz dla łasuchów :haha: Robiłam to ciasto wiele lat temu jako "Makowiec z jabłkami". Przepis w wersji "karteluszkowej" zaginął, musiałam więc zaprząc internet do pracy :haha: I tak, po latach powrócił w pełnej krasie przepis (zmodyfikowany, lecz idea została zaczerpnięta ze strony Domowe Wypieki) i makowiec zaczął znowu przyjemnie łechtać nasze podniebienia :dobrze: 

Składniki:

400 g suchego, zmielonego maku ( w każdym markecie niemieckim do kupienia za 0,99 )

350 g cukru pudru

700-900 g jabłek (obrać i zetrzeć na dużych oczkach)

8-10 łyżek kaszy manny

8-9 jajek

200 -250 g masła

3 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek migdałowy ( wolę pastę burbon z wanilią- daję 2 saszetki)

cukier puder do posypania ( nie posypuję, gdyż jest wystarczająco słodkie)

200-250  ml mleka do sparzenia maku

 

Sposób przygotowania:

Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć ( ja nie odciskam, tylko dodaję podaną większą ilość kaszy manny). 

Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno i odstawić. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki ( bez ubitych białek) i ponownie wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka.

Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170-180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. 

Wychodzi naprawdę fantastyczne, wilgotne i lekkie ciasto o konsystencji biszkoptu. Radzę spróbować...a potem już nie wrócicie do męczenia się przy produkcji rolady i strucli z makiem :tak2: 

 Udostępnij


Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

29 minut temu, Mirelka1965 napisał:

To w drogę...jeszcze ciut, ciut zostało :oklaski:

Eee. Do ciut ciut się nie opłaca. Znam Twoje możliwości. Zanim dojade to nawet okrucha na talerzu już nie będzie:szydera:

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, fioletowa.mysz napisał:

Eee. Do ciut ciut się nie opłaca. Znam Twoje możliwości. Zanim dojade to nawet okrucha na talerzu już nie będzie:szydera:

Do północy czekałam, odmawiałam rodzinie, wyszarpywałam od ust...prawie...a dzisiaj te okruszki wciągnę i tyle :szydera:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworzą ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będacy uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...