Opis
- 9 kawałków mięsa na zrazy,
- musztarda,
- natka pietruszki,
- 9 cienkich plastrów boczku,
- ogórki kiszone, z braku takowych tutaj, kupiłem Essigurken,
- 4 czerwone cebule,
- 200 ml czerwonego wina,
- 200 ml bulionu, najlepiej z dziczyzny, ale może być inny, tylko nie drobiowy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Mięso przygotować, jak na nasze zrazy. Posmarować musztardą i posypać natką pietruszki. Ułożyć plastry boczku i ćwiartki ogórka. Zrazy zawinąć i spiąć wykałaczkami.
Posolić i popieprzyć gotowe zrazy po wierzchu i opiec na brązowo, na gorącym oleju. Następnie zdjąć z patelni i odłożyć.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, na pozostalym tłuszczu. Następnie podlać winem, dodać bulion i włożyć do tego sosu nasze rolady. Dusić około 1,5 godziny, obracając od czasu, do czasu. Sos musi się zredukować, a rolady zmięknąć.
Na koniec dodać do sosu ocet balsamiczny.
Ja podałem, jak nasze zrazy, tj. z czerwoną kapustą i knedlami.
Sądzę, że przepis możnaw całości zastosować do zrazów wołowych.
Polecam .