Opis
Wiele lat robiłam tę babkę z różnym skutkiem i częstymi efektami w postaci zakalca Dlatego nazwałam ją "Kapryśna dama" Aż trafiłam na stronkę Moje wypieki. I stała się jasność Jako że jest to ciasto bezglutenowe, nie lubi długiego mieszania. I gdy odkryłam tę prawdę objawioną, moja "kapryśnica" zaprzestała pokazywania rogów Od tego czasu często gości na naszym stole jako piękność i pyszność w jednej odsłonie Zaczynamy....
Składniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną (osoby na diecie bezglutenowej mogą oprószyć formę np. zmielonymi migdałami bez skórki lub mąką bezglutenową). Ja używam keksówki 41 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera wraz z cukrem. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek). Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta (nawet więcej niż podwoić objętość) i mieć konsystencję ugotowanego budyniu przed zastygnięciem, gdyż to zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut ( góra-dół), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem, lecz lepsza jest bez. Gwarantuję niesamowite wrażenia smakowe....spróbujcie zrobić, naprawdę warto Zdjęcia nie posiadam, gdyż nigdy nie udało mi się zrobić...ciasto znika bowiem w tempie błyskawicy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się