Skocz do zawartości

Babka z mąki kartoflanej (bezglutenowa)- Kapryśna dama


Opis

Szybko, łatwo i przyjemnie...robi się i je :)

Wiele lat robiłam tę babkę z różnym skutkiem i częstymi efektami w postaci zakalca >:( Dlatego nazwałam ją "Kapryśna dama" :haha: Aż trafiłam na stronkę Moje wypieki. I stała się jasność :haha: Jako że jest to ciasto bezglutenowe, nie lubi długiego mieszania. I gdy odkryłam tę prawdę objawioną, moja "kapryśnica" zaprzestała pokazywania rogów :haha: Od tego czasu często gości na naszym stole jako piękność i pyszność w jednej odsłonie :dobrze: Zaczynamy....

Składniki:

5 jajek

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

1 i 3/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)

200 g masła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)

otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną (osoby na diecie bezglutenowej mogą oprószyć formę np. zmielonymi migdałami bez skórki lub mąką bezglutenową). Ja używam keksówki 41 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera wraz z cukrem. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek). Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta (nawet więcej niż podwoić objętość) i mieć konsystencję ugotowanego budyniu przed zastygnięciem, gdyż to zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut ( góra-dół), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem, lecz lepsza jest bez. Gwarantuję niesamowite wrażenia smakowe....spróbujcie zrobić, naprawdę warto :oklaski: Zdjęcia nie posiadam, gdyż nigdy nie udało mi się zrobić...ciasto znika bowiem w tempie błyskawicy :haha:

 

 

 

 Udostępnij


Opinie użytkowników

Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworzą ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będacy uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...