Opis
Składniki na około 50 - 60 sztuk:
500 g zmielonych migdałów
350 - 400 g drobnego cukru do wypieków
250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
1 jajko
2 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego
Do obtoczenia, wedle upodobania:
białko, pozostałe z ciasta, do posmarowania ciastek
orzeszki pini
posiekane migdały
posiekane pistacje
zmielone migdały
zmielone orzechy laskowe
wiórki kokosowe
całe migdały
całe orzechy laskowe
mak
kandyzowane wiśnie
kakao
cynamon... itp.
W misie miksera zmiksować puree z ugotowanych ziemniaków z cukrem - ziemniaki bardzo się rozwodnią - tak ma być. Dodać resztę składników na ciasto i zmiksować do połączenia i powstania w miarę zwartej masy.
Z masy formować kulki, jak na trufelki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odległościach od siebie. Jeśli masa jest zbyt klejąca można obtaczać kulki w mące pszennej. Kulki smarować lekko roztrzepanym białkiem i obtaczać w migdałach, pistacjach, orzechach laskowych lub wiórkach kokosowych. W części ciastek po środku zrobić wgłębienia (końcem drewnianej łyżki) i umieścić kandyzowane wiśnie, orzechy lub inne bakalie.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut, w razie konieczności obracając blachę w połowie pieczenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
* Osoby z nietolerancją glutenu do obtoczenia ciastek podczas formowania mogą użyć mąki bezglutenowej.
Smacznego :-).
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się