Opis
Kilogram cebuli...lub mniej
1- 2 łyżki masła
Łyżka mąki ,solidna
Dobry bulion warzywno- drobiowy ( kostka) , najlepiej rosół domowy
Przyprawy : sól,pieprz, tymianek,gałka muszkatołowa , liście laurowe 2 szt,ziele angielskie 3 ziarenka
1-2 białego wina
Obraną i pokrojoną w cienkie pół talarki cebulę przyrumienić lekko w rondlu na maśle.
Oprószyć mąką i zasmażyć do lekkiego zrumienienia .
Zalać gorącym rosołem ,do zupy wrzucić liście,ziele i łyżeczkę tymianku , jeśli suchy bądź świeży,dodać trochę soli i pieprzu . Dodatek świeżego lubczyku podniesienie walory smakowe .Gotować ok15 minut na wolnym ogniu,po tym czasie dodać wino ,gotować ok. 10 minut ,a tak naprawdę wszystko zależy od miękkości cebuli .
Doprawić finalnie ... jeszcze sól czy wegeta ,pieprz i obowiązkowo sporo świeżo utartej gałki.
Zupę podajemy np.z grzankami z serem ( u mnie wczoraj na jednych była gorgonzola,a na drugich grana padano) ,można wlać do kokilek na wierzchu położyć grzankę i zapiec w piekarniku , góra tylko, bądź podawać z drobnymi grzaneczkami obficie posypaną serem.
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się