Opis
Ciasto olejowo-serowe:
150 g serka homo (20% tłuszczu)
6 łyżek oleju rzepakowego
80 g cukru
1 jajko
300 g mąki
1 opakowanie małego proszku do pieczenia
Na wierzch 1-1,50 kg śliwek
Zmiksować ser + olej + cukier + jajko.
Przesiać mąkę z proszkiem i dodać do reszty, wyrobić końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyłożyć na blasze. Ciasto się lepi, ja wylepiam ciasto umączonymi palcami.
Na cieście gęsto (dachówkowo) rozłożyć śliwki.
Posypać kruszonką (8 łyżek mąki + 4 łyżki cukru + 4 łyżki masła).
Do kruszonki lub ciasta daję cukier waniliowy, którego w oryginalnym przepisie nie było. Był za to cynamon i orzechy laskowe, ale raz mi ta kruszonka nie wyszła i zamieniłam ją na Michasiową .
Piec 40-50 minut w 180* (góra - dół) lub 160* z termoobiegiem.
Jeśli kruszonka się nie rumieni na chwilkę podpiekam ją pod piekarnikowym grilem, bo nie lubię bladego ciasta .
Smacznego !
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się