Skocz do zawartości

Ciasto ze śliwkami (Zwetschgendatschi mit Streuseln ;))


Opis

Sprawdzone, łatwe i pyszne z niezawodną kruszonką Michasi :)

Ciasto olejowo-serowe:

 

150 g serka homo (20% tłuszczu)

    6 łyżek oleju rzepakowego

  80 g cukru

    1 jajko

300 g mąki

    1 opakowanie małego proszku do pieczenia

Na wierzch 1-1,50  kg śliwek

 

Zmiksować ser + olej + cukier + jajko. 

Przesiać mąkę z proszkiem i dodać do reszty, wyrobić końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyłożyć na blasze. Ciasto się lepi, ja wylepiam ciasto umączonymi ;) palcami.

Na cieście gęsto (dachówkowo) rozłożyć śliwki.

Posypać kruszonką (8 łyżek mąki + 4 łyżki cukru + 4 łyżki masła). 

Do kruszonki lub ciasta daję cukier waniliowy, którego w oryginalnym przepisie nie było. Był za to cynamon i orzechy laskowe, ale raz mi ta kruszonka nie wyszła i zamieniłam ją na Michasiową :).

Piec 40-50 minut w 180* (góra -  dół) lub 160* z termoobiegiem.

Jeśli kruszonka się nie rumieni na chwilkę podpiekam ją pod piekarnikowym grilem, bo nie lubię bladego ciasta ;).

 

Smacznego :)!

 

  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 3


Rekomendowane komentarze

Niezwykły przepis...niebanalny...nie znałam takiej mieszanki na ciasto spodnie. Wypróbuję w domu...podoba mi się...:dobrze:

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

@salazar ciasto z Twojego przepisu jest właśnie w piekarniku :) dotychczas cały proces przygotowania i pieczenia przebiegał pomyślnie (ciasto kleiło się do rąk jak wykładałam na blachę ) teraz pięknie pachnie .Obydwoje z dziadkiem czekamy z niecierpliwością aż będzie gotowe za 15 minut .Jutro będziemy mieć do kawy .Resztę zamrożę .Pozdrawiam i dziękuję za przepis;) 2 godziny temu to napisałam ale się wysłać nie chciało .Zjedliśmy już po sporym kawałku jeszcze ciepłe :$.Nic więcej nie napiszę tylko jeszcze raz pięknie dziękuję za przepis :)

  • Lubię to 1

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

Wyciągnęłam ten przepis z otchłani zapomnienia 😏

Kiedyś piekłam z ciemnym winogronem bezpestkowym ,a z dojrzałymi węgierkami rewelacja .

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

Aż mnie naszła ochota, żeby coś sobie upiec. Ciacho będzie idealne do herbatki tylko muszę skoczyć na zakupy po potrzebne składniki :) 

  • Lubię to 1

Podziel się komentarzem


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na stronach

Chcesz dodawać posty, wysyłać wiadomości prywatne, otrzymywać powiadomienia o ofertach? Załóż konto lub zaloguj się...

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To tylko chwila!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


O nas

Forum OpiekunkaRadzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 7 rok! W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompedium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych firm i agencji pracy.

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2021 Opiekunkaradzi.pl
Polityka prywatności i cookies | Regulamin | Kontakt | Reklama i HR

×
×
  • Dodaj nową pozycję...