Opis
Składniki:
0,5 kg śliwek bez pestek
4 jajka
szklanka cukru, dwie szklanki mąki
dwie łyżeczki proszku do pieczenia i ew. cukier waniliowy
cukier puder do posypania upieczonego ciasta, ew.bita śmietana
margaryna, wystarczy kostka
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym. Oczywiście często mieszając. Następnie wlać wcześniej roztopioną i wystudzoną margarynę i wszystko wymieszać z ciastem. Wszystko przelać do natłuszczonej formy, na wierzch ułożyć śliwki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temp. 170-180 stopni przez jakieś 50-60 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem czy polać bitą śmietaną.
Znajoma opiekunka zamiast całych jajek, rozdziela białka od żółtek i miksuje białka, powoli dodając po jednym jajku. Tak więc sposobów i modyfikacji jest wiele. Liczy się przede wszystkim efekt końcowy
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się