Opis
Obrane buraki kroję na grube plastry i układam w wielkim słoju ( nie mam naczynia kamionkowego ), dodaję czosnek, liście laurowe i zalewam osoloną wodą ( mniej więcej łyżka soli na litr wody ). Na wierzch kładę piętkę z chleba na zakwasie ale i bez tego się ukisi tylko będzie troszkę dłużej. Zamiast chleba można dla przyspieszenia dodać trochę soku z kiszonej kapusty albo ogórków. Po kilku dniach( 5-8 ) jest już gotowy. Słoikiem potrząsam raz dziennie. Jest zakręcony ale nie tak do końca bo powietrze musi się dostawać.
Jeśli ma być do picia to czas kiszenia określa słoność zakwasu. Jak przestanie być słony to już jest dobry do picia.
A barszczyk na zakwasie jest przepyszny i ten kolor nie do podrobienia.
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się