Skocz do zawartości

Przyklejony spód ciasta do blaszki


Opis

Stary sposób z czasów, gdy nie było papieru do pieczenia...

Pewnie każdy z nas ma czasami problem z wyjęciem ciasta z blaszki, zwłaszcza wtedy, gdy nie mieliśmy papieru do pieczenia, a blaszkę wysmarowaliśmy tłuszczem, wysypaliśmy bułką tartą, a ciasto i tak nam się "przykleiło"...i nie chce "wyjść" z blaszki...>:( Odcinamy nożem boki, odwracamy ciasto w formie do góry dnem, na blaszkę kładziemy wilgotną, chłodną ściereczkę, a a po paru chwilach ciasto wyskoczy na podstawione naczynie...Gdyby nie odeszło od razu, ściereczkę ponownie należy zwilżyć i położyć na blaszkę. Sukces w 87 % gwarantowany...Pozostałe 13%  to przypalenie "na mur" i wtedy pozostaje "łopatologiczne" wyciąganie...kawałek po kawałku...;)



Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz
×