Opis
Ciasteczka z ciecierzycy ( fasoli )
puszka ciecierzycy ( fasolki kolor obojętny )
2 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy, ulubiony olejek, skórkę cytrynową-inwencja zależy od upodobań
4-6 łyżek słodzidła (cukier, stevia, miód-lub pomieszać)
3 łyżki kakao
2-3 łyżki mleka
szczypta soli
Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Największą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy takie coś do nakładania lodów i kubek z wodą, oraz drewnianą łyżkę.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy na jednolitą masę. Sprawdzamy, czy są wystarczająco słodkie i jeśli smak odpowiada przystępujemy do czynności formowania ciasteczek. Maczamy w wodzie łyżkę do lodów, nabieramy porcję ciasta i kładziemy na blachę zachowując odstęp. Po skończonej czynności nakładania, bierzemy w łapkę łyżkę drewnianą, maczamy końcówkę w wodzie i robimy dziurki w porcjach ciasta. Do dołków nakładamy ulubione dodatki: migdały, orzechy, czekoladę, lemon curd, budyń, kisiel, galaretkę itp. Pieczemy 15-20 minut. Chwilkę odczekujemy i wcinamy. Krótki czas po upieczeniu są bardzo miękkie i dlatego należy tę "chwilkę" odczekać, aby "stężały".
Podałam przepis podstawowy. Ja wzbogacam surową masę o jedno jajo i jeszcze dodatkowe 1-2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej ( masa musi być spójna, aby można ją było nakładać łyżką do lodów). Kulki pięknie wyrastają, wspaniale pachną, a nikt nie zgadnie, że są z ciecierzycy. Jeśli nie ma pod ręką ciecierzycy można zastosować fasolę ( kolor obojętny, ważne żeby nie była w sosie pomidorowym )...Fertig...
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się