Opis
No to zaczynamy....
Chciałabym przedstawić ciasto dla osób ceniących sobie czas i wygodę, oraz dla łasuchów Robiłam to ciasto wiele lat temu jako "Makowiec z jabłkami". Przepis w wersji "karteluszkowej" zaginął, musiałam więc zaprząc internet do pracy I tak, po latach powrócił w pełnej krasie przepis (zmodyfikowany, lecz idea została zaczerpnięta ze strony Domowe Wypieki) i makowiec zaczął znowu przyjemnie łechtać nasze podniebienia
Składniki:
400 g suchego, zmielonego maku ( w każdym markecie niemieckim do kupienia za 0,99 )
350 g cukru pudru
700-900 g jabłek (obrać i zetrzeć na dużych oczkach)
8-10 łyżek kaszy manny
8-9 jajek
200 -250 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy ( wolę pastę burbon z wanilią- daję 2 saszetki)
cukier puder do posypania ( nie posypuję, gdyż jest wystarczająco słodkie)
200-250 ml mleka do sparzenia maku
Sposób przygotowania:
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć ( ja nie odciskam, tylko dodaję podaną większą ilość kaszy manny).
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki ( bez ubitych białek) i ponownie wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka.
Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 170-180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Wychodzi naprawdę fantastyczne, wilgotne i lekkie ciasto o konsystencji biszkoptu. Radzę spróbować...a potem już nie wrócicie do męczenia się przy produkcji rolady i strucli z makiem
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się