Opis
Przyznaję się bez bicia, że przepis zaczerpnęłam, niejeden i nie pierwszy raz, z blogu "Moje Wypieki" Tę przekąskę robi się szybko, nie jest kosztowna i nie przysparza bólu...kręgosłupa, o innych częściach ciała, a także portfelu nie wspomnę Zaczynamy zatem...
Składniki:
2 gotowe arkusze ciasta francuskiego (każdy arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
starty ser żółty, dowolna ilość
papryka, czarnuszka lub inne ulubione przyprawy do smaku
1 roztrzepane jajko
Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, na to posypać połowę sera żółtego, do smaku doprawić przyprawami. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie lekko przycisnąć obie warstwy - posmarować jajkiem, na górę posypać resztą sera, lekko docisnąć całość i ponownie doprawić przyprawami.
Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1-1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem lub na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce , zachowując 2 - 3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 13 - 15 minut.
Prawda, że łatwe? Zatem do dzieła
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się