Opis
Robię tę sałatkę w ilościach hurtowych i trudno podać precyzyjne ilości dla przeciętnego zjadacza Ale spróbuję
100-200 g majonezu Winiary ( mniejsza ilość dla odchudzających się )
2 kubki po 400 g gęstego jogurtu naturalnego ( daję jogurt 0,2 % tłuszczu)
parę ząbków czosnku
koperek świeży lub suszony w ilościach "niemałych"
6 średnio dużych ugotowanych ziemniaków w mundurkach
6 sporych ogórków konserwowych
sól i pieprz do smaku
Z majonezu, jogurtu, koperku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu robimy sos. Każdego obranego ziemniaka kroimy w niewielkie i cienkie słupki i po trochu wrzucamy do przygotowanego wcześniej sosu czosnkowo-koperkowego i mieszamy, by jak najmniej się ze sobą posklejały. Następnie w identyczne słupki kroimy ogórki konserwowe i również po trochu wrzucamy do sosu i mieszamy. Doprawiamy do smaku wg upodobań solno-pieprzowych. Sałatka jest "mokra", czyli luźna, nie zbita, przypominająca konsystencją dressing. Jej atutem jest intensywny sos w ilościach pozwalających na wyjadanie łyżeczką z miseczki bądź talerza.
Nie będę specjalnie zachęcać do robienia, bo jeszcze przepisu nie opatentowałam Dla odważnych na wszelki wypadek życzę smacznego
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się