Skocz do zawartości

[przepis] Moj przepis na pizze ! Dobry ! :):)


 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki :

* 500 g mąki pszennej

* 40 g drożdży

* 250 ml ciepłej wody

* płaska łyżeczka soli

* pół łyżeczki cukru

* 2 łyżki oliwy

Przepis :

Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.

Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.

Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć.

I to wszystko, można się zająć nadzieniem. Ciasto nie musi rosnąć nie wiadomo ile, można je w pięć minut po zagnieceniu rozwałkować i przełożyć na blachę. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie których będziemy przygotowywać składniki na farsz.

Rada: Najlepiej rozwałkować ciasto na trochę większy placek niż forma, a potem w brzegi zawinąć paseczki sera żółtego. Ser stopi się podczas pieczenia, a ciasto zrobi się bardziej apetyczne, pamiętajcie żeby na trochę wyższy brzeg z serem żółtym nie nakładac już nadzienia. Powstanie pulchny rancik jak w pizzerii, można go ewentualnie odrobinę posmarowac sosem pomidorowym dla koloru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ma ktos z was przepis na sos czosnkowy z de grasso lub podobny ?

Widzę wiesz co dobre :mrgreen: też próbowałem go zdobyć z tego co wiem pracowniczka która go robi w de grasso podpisała papierek że nie poda przepisu nikomu, wielka szkoda... :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja tam mam gdzieś te przepisy na grasso, czy jakos tam ...Ja mam własną koncepcję na wiele róznych fajnych rzeczy, niekoniecznie wyszukanych , niekoniecznie sprawdzonych ..Jak mnie napadnie to po prostu biorę w garść wszystko to co potrzebne - tzn akurat to co mi się we łbie pomieścilo. I tworze , kombinuje , wymyslam ... Szkoda, ze nie zapisuje , zawsze ufam , ze następnym razem tez mi tak wyjdzie. Tak powstała masa różnych fajnych smaków...Pizza to u mnie akurat rzecz sezonowa...Wykorzystuję akurat to co rośnie... Lasy pełne grzybów... Uwielbiam eksperymentować z przyprawami... Nie zdarzyło mi się zby komuś nie smakowało... Albo nie maja odwagi , aby się przyzanać . :wink: Właściwie to każda pora roku ma swoje smaki, swoje dania, swoje produkty do wykorzystania. Miałam to szczęście zamieszkać na wsi, wsi spokojnej , wsi wesołej , gdzie z ekologią za pan brat.. Zielone Płuca Polski. jestem najbardziej szczęśliwym człowiekiem na tym Globie.Sad, warzywko własne , zdrowe mleczko , mięsko , owoce leśne, właściwie to wszystko co dusza zapragnie oprócz egzotyki... Mam to wszystko pod ręką .

Aby nie zgubić tematu - Pizza to jest to w czym każdy moze się wykazać , wszelkie opcje dopuszczalne, właściwie mozna wszystko wykombinowac w tym temacie . Podstawa to drożdżowe ciacho a to po prostu bajka.. żadna szczególna sprawa. A jesli chodzi o to co na wierzchu to po prostu tylko i wyłącznie rzecz gustu , smaku, egzorcyzmów.. :wink:

Wszystkie chwyty dozwolone...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry biały sos czosnkowy: troszkę majonezu, jogurt naturalny lub grecki, sól, pieprz, wycisnąć do tego czosnek, ile kto lubi. Można dodać również inne przyprawy:)

Czerwony sos czosnkowy: keczup z Pudliszek (może być inny byle był gęsty), oregano, pieprz, papryka słodka i ostra, wycisnąć czosnek. Można dodać odrobinkę sosu sojowego:)

Pycha:)

A najlepsze jest to, że intensywność smaku czosnku możemy sami kontrolować:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepszy sos czosnkowym łatwy i szybki w zrobieniu to tak kupujecie przyprawę tzatzyki, jogurt naturalny i ogórek zielony- lub bez jak kto lubi. Kroimy ogórka na drobne kawałki, do miseczki wlewamy jogurt i dajemy przyprawę tzatzyki, a na końcu wsypujemy pokrojonego ogórka. Mieszamy, odstawiamy na 15-20 min i gotowe:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o tzatziki, to stosuje podobny przepis, tylko zamiast jogurtu używam serka homogenizowanego naturalnego (wtedy mam bardzo gęsty sos), a ogórka zielonego trę na tarce i odciskam z niego nadmiar wody (jak się nie odciśnie wody z ogóra, to wytrąca się ona później w sosie). Uwielbiam tzatziki zwłaszcza w sezonie grillowym do wszelkiego rodzaju mięsiw :wink: :smile: :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij



O nas

Forum Opiekunkaradzi.pl służy Opiekunom osób starszych już 8 rok. W tym czasie napisali oni (Wy) 356 tysięcy postów w blisko 49 tysiącach tematach, tworząc ogromne kompendium praktycznej wiedzy o pracy w opiece w Niemczech i Szwajcarii. To przy wsparciu Społeczności forum powstały Stelomierze, Rankingi opinii, Mapa Opiekunów i pierwszy w branży opiekuńczej multiFormularz, pozwalający aplikować jednym kliknięciem do wielu agencji na raz, będący uzupełnieniem działu pracy, w którym oferty pracy w Niemczech, Szwajcarii, Austrii i we Włoszech publikuje ponad 50 sprawdzonych i polecanych firm i agencji pracy. 

logo-opiekunka1.png
Wszelkie prawa zastrzeżone 2015-2023 Opiekunkaradzi.pl 

Polityka prywatności i cookies  |  Regulamin Kontakt  |  Reklama i HR - cennik


×
×
  • Dodaj nową pozycję...